Gå til sidens hovedinnhold

Frp om Telenor-avsløring: – Gambler med rikets sikkerhet

Frp krever full åpenhet om bruken av Huawei i utbyggingen av 5G-nettet i Norge, etter avsløring fra Nettavisen og Bergensavisen.

Onsdag avslørte Nettavisen og Bergensavisen at Telenor bygger 5G-nettet i Bergen med Huawei-utstyr.

Telenor sier selv at dette utstyret kun brukes i Bergen, samt at det står noen restsendere fra Huawei i Kongsberg.

På grunn av Huaweis tette bånd til de kinesiske myndighetene, kan ingen som bygger 5G i Norge bruke mer enn 50 prosent av utstyret fra land Norge ikke har en sikkerhetsavtale med.

Telenor holder seg innenfor dette nivået, men fortsetter allikevel å montere Huawei-utstyret de har liggende.

Les mer: 5G-nettet i Bergen bygges ut med Huawei-utstyr

– Telenor gambler med rikets sikkerhet for å befeste sine markedsandeler og sin avkastning, sier Frps Christian-Tybring-Gjedde.

I Sverige og Storbritannia er det satt en stopper for nybygging av 5G med Huawei. Frp-toppen mener det er oppsiktsvekkende at det fortsatt bygges med dette i Norge.

– At Huawei er en storleverandør av komponenter til 5G utbyggingen er ikke i tråd med Stortingets intensjon, og går diametralt mot norske sikkerhetsmyndigheters advarsler. At Kina allerede kan ha bakdører inn i vårt nettverk, har vi ingen garantier mot.

Krever åpenhet

– Vi krever fullstendig åpenhet fra Telenor. Det er særdeles lite tillitsvekkende at en så tung og seriøse aktør velger å bruke Huawei, med den risiko det medfører, spesielt når det finnes alternativer fra leverandører fra land vi har et sikkerhetssamarbeid med, sier Tybring-Gjedde.

Han peker også på Telia, som gjennomførte en testfase med Huawei i tiden før de valgte Ericsson i 2019.

Les mer: Telia vraker Huawei - Ericsson bygger 5G-nett i Norge

– Telenor og Telia må fremlegge en komplett liste over alle basestasjoner med komponenter fra Huawei, hvor de fysisk er og når konkret de fjernes, sier Tybring-Gjedde.

Informasjonssjef Daniel Barhom i Telia avkrefter at Telia har Huawei-utstyr oppe og går. Utstyret fra testfasen er ikke lengre operativt, opplyser han.

Han sier til Nettavisen at Telia bygger ut sitt 5G-nett utelukkende med Ericsson.

– I denne saken har ikke stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde helt oversikt, dessverre. Telia bruker kun Ericsson sitt utstyr i vår nasjonale 5G-utbygging.

Telia har vært åpne om at de ikke lengre samarbeider med Huawei, og at de utelukkende bygger 5G med Ericsson, sier Barhom.

– Dersom Telia ikke benytte noe utstyr fra Huawei lengre, er det positivt, svarer Tybring-Gjedde til Barholm, etter å ha sett avklaringen. Han gjentar også viktigheten av åpenhet, slik at myndigheter og kunder kan ta informerte valg.

Presisjon: I en tidligere versjon av denne saken påstod Tybring-Gjedde at Telia fortsatt bygger med Huawei. Det er trukket tilbake, etter redegjørelsen fra Telia.

– Naivitet

I saken fra Nettavisen og Bergensavisen erkjente Telenor at advarslene fra norske eksperter er i tråd med trusselvurderingene til norske myndigheter, og sa at de derfor skal erstatte Huawei-utstyret i løpet av tre år.

Telenor har latt være å snakke høyt om rollen Huawei har spilt i moderniseringen av sitt nett. I mars 2020 kom startskuddet for Telenors 5G-nett i Trondheim gjennom en pressemelding hvor det ble presisert at det bygges i samarbeid med Ericsson.

Men da Telenor la fram planene for Bergen året etter, stod det ingenting i pressemeldingen om hvem man bygget nettet med.

Det å bygge 5G-nett med et kinesisk selskap er naivt, mener Frp.

– Huawei har ifølge vestlig etterretning nære bånd til kinesiske myndigheter og etterretning. Den naiviteten Telenor nå utviser, er vi ikke i nærheten av å ane de potensielle konsekvensene av, avslutter Tybring-Gjedde.

Telenor skal ta ned Huawei-utstyret før 2024 er omme, og har forklart til Nettavisen og BA at de bygger sitt nett med strenge sikkerhetskrav, og med hensyn til advarslene rundt Huawei.