På vegne av Nettavisen har InFact spurt et representativt utvalg av nordmenn hvor god jobb de mener statsministeren og finansministeren gjør. Responsen er mye mer dyster lesning for finansminister Trygve Slagsvold Vedum enn det er for statsminister Støre.

Kun 13 prosent mener Vedum gjør en god eller svært god jobb, ifølge målingen. 57 prosent mener derimot at han gjør en dårlig eller svært dårlig jobb. 18 prosent gir en karakter midt på treet.

Menn er mer kritiske til Vedum enn det kvinner er. 12 prosent mener han gjør en god jobb, mens 64 prosent mener det motsatte (16 prosent svarer midt imellom). Kvinner svarer 14-51, favør dårlig jobb, med 20 prosent midt på treet.

Les også: Høyre nesten på 30 prosent – Sp fortsatt i fritt fall

Blant de ulike aldersgruppene er 18-29-åringer minst kritiske (20–44) og 46-64-åringer mest kritiske (10-65). Til sammenligning ligger Senterpartiet på 7,1 prosent på snittet av målingene fra mai måned.

– Det er oppsiktsvekkende dårlige tall, sier valgforsker Jonas Stein fra Universitetet i Tromsø.

– Med tanke på at han er minister i en regjering som fikk stor støtte ved valget, så burde det ha vært mye høyere, sier Stein.

Støre kommer ut i pluss

33,5 prosent mener statsministeren gjør en god eller svært god jobb, ifølge samme måling. 32,4 prosent mener det motsatte. Dermed kommer statsministeren akkurat ut i pluss. 23 prosent gir Støre en score midt på treet.

For Støres del er det også menn som er mest krevende å tilfredsstille. Av disse mener 29 prosent at han gjør en god jobb, mot 41 prosent på andre siden. 21 prosent svarer midt på treet. Kvinner fordeler svarene sine 39-24, eller +15. 25 prosent av kvinner svarer midt på treet.

Det overrasker ikke Stein fra UiT at Støre vurderes som bedre enn Vedum.

– Det er ikke overraskende at Støre gjør det bedre enn Vedum på denne målingen. Han representerer et betydelig større parti og har i tillegg et styringstillegg som statsminister i krevende sikkerhetssituasjon rundt krigen i Ukraina. Det var jo tross alt som utenriksminister han har vært mest populær blant velgerne.

– Vedums tall illustrerer Senterpartiets stadig vanskeligere situasjon, sier Stein.

Snorre Valen: Gi oss en tale, Jonas!

– De gjør det stadig svakere på meningsmålingene og Vedum ser ikke ut som han trives med rollen som ansvarlig finansminister som må håndtere økte strøm-, bensin- og matvarepriser samt en økende inflasjon. Han var nok mye mer komfortabel i rollen som opposisjonspolitiker som kunne snakke om de saksområdene han ville snakke om, og ikke alle krisene som blir sendt til han som finansminister, konkluderer valgforskeren.

– Ingen popularitetskonkurranse

Finansministeren sier selv til Nettavisen at han og regjeringen har vært inne i en turbulent periode.

– Det har vært en turbulent periode siden denne regjeringen trådte til. Vi har hatt tre store kriser, først med omikron, så med råvarekrise og økte strømpriser og så Ukraina-krigen.

– Dette har gjort at regjeringen sin hovedprioritet har vært å gjøre hverdagen til folk tryggest mulig. Vi har lagt innsatsen på å styrke forsvar, helse, sivil beredskap og matsikkerheten. Samtidig som dette ser vi at det går veldig bra i norsk økonomi. Dette gjør at det blir ytterligere press på renta.

Les også: Momsfritaket på elbil forsvinner – slik blir den nye ordningen

Og nettopp rentespøkelse gjør at regjeringen og Vedum ikke får gjort så sterke grep som flere har ønsket, ifølge finansministeren.

– Den viktigste jobben for meg som finansminister har da vært å stramme inn og bruke mindre penger, for å hindre at renten går mer opp enn det som er varslet av Norges Bank. Dette fordi at en slik økning ville rammet norske husholdninger med gjeld hardt. Det har gjort at vi ikke har hatt mulighet til å gjøre kortsiktige grep som mange gjerne kunne ønske at vi skulle gjort.

Les også: Dette er kuttene som du ikke vil høre Vedum skryte av

– Jeg har full forståelse for at det har vært krevende for mange, og forstår uroen. Det å stramme inn i et revidert nasjonalbudsjett gjør ikke at du vinner noen popularitetskonkurranse, men det viktigste for meg, og min plikt, er å sikre den fremtidige økonomiske tryggheten for folk.