Gå til sidens hovedinnhold

Norsk stolthet sliter i motbakken

Taper millioner, men Hydro ser lysere på livet.

Få norske selskaper har en lenger og mer betydelig historie enn Norsk Hydro.

De siste årene har imidlertid vært tøffe for den norske aluminiumsprodusenten.

Overproduksjon, redusert kinesisk import på grunn av egenproduksjon og fulle lagre har ført til at prisene har holdt seg lave i lang tid. For første gang har Kina sågar produsert mer aluminium enn resten av verden til sammen.

I fjerde kvartal røk imidlertid selskapet et resultat før skatt på -769 millioner kroner.

Det underliggende driftsresultatet ble på 483 millioner kroner, opp fra 172 millioner kroner på samme tid i fjor.

Selskapet skylder i hovedsak på sesongeffekter og lavere vannkraftproduksjon. Men peker også på politikere.

- Men, stabile og forutsigbare rammebetingelser er imidlertid helt avgjørende for Hydro uavhengig av hvor vi driver virksomhet, og en forutsetning for å kunne drive langsiktig. Vi er i dialog med brasilianske myndigheter og gjør vårt ytterste for å sikre at dette også er tilfellet i Brasil, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Lys i enden av tunnelen
I flere år har selskapet kuttet kostnader gjennom det såkalte spareprogrammet 300 dollar

- Etter fire år med hardt arbeid er det en milepæl for Hydro å ha fullført bransjens mest ambisiøse forbedringsprogram. Vi følger opp muligheter med uforminsket styrke i alle deler av vår virksomhet, for å bli enda mer robust, sier Brandtzæg

Og nå ser de litt lysere på livet.

- Omfattende forbedringsprogrammer har styrket våre resultater for 2013, til tross for usikkerhet i markedet og lave aluminiumpriser. Selv om det fortsatt hersker usikkerhet, ser vi en positiv tendens inn i 2014, hvor vi forventer at etterspørselen etter aluminium utenfor Kina vil bli litt høyere enn produksjonen i år, sier Brandtzæg.

Selskapet hadde driftsinntekter på 16,57 milliarder kroner. Tallknuserne så for seg driftsinntekter på 15,33 milliarder kroner.

Betaler utbytte
300 dollar-programmet som er gjennomført ved Hydros heleide aluminiumverk, ble avsluttet ved utgangen av året, og har gitt om lag 1,5 milliarder kroner i årlige forbedringer ved utgangen av 2013, sammenliknet med kostnadsnivået i 2009.

Styret i Hydro foreslår å utbetale et utbytte på 0,75 kroner per aksje for 2013, som reflekterer selskapets sterke ønske om å gi sine aksjonærer en kontantavkastning.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken