NETTAVISEN MENER: Det er god skikk å oppføre seg som gjest når man er på besøk. Men det er bra at norske politikere markerer grensene for sin integritet.

- Hvis vi skal dra til Iran, må vi iføre oss hijab, noe det er veldig fjernt for meg å gjøre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

Hun får støtte fra Stortingets visepresident, Marit Nybakk (Arbeiderpartiet): - for meg er det helt umulig av prinsippielle grunner og kvinnepolitiske årsaker.

I Iran betyr kvinner mindre enn menn i rettssystemet, og Iran er et av få land som påbyr også utenlandske kvinner å bære det heldekkende plagget chador hvor du bare ser ansiktet.

Presisering: Fra folk som har besøkt Iran får Nettavisen opplyst at det kreves at kvinner dekker til håret, vanligvis med et skjerf. Og at man ikke skal vise hud på armer og bein. Men det er ikke et krav å gå i chador.

Iran henretter et menneske hver andre dag, ifølge Amnesty. Landet henger narkotikaforbrytere, men også alkohol er strengt forbudt og kan gi dødsstraff.

Les mer hos Amnesty:Iran: Dødsstraff for å drikke alkohol

Samtidig er Iran en av verdens største oljeprodusenter, og en del saker har Norge felles interesser med regimet i Tehran.

For norske politikere er det nyttig å besøke et land som Iran, for med egne øyne å se hvordan landet behandler sine egne innbyggere. Samtidig kan man utøve påvirkning også andre veien. Men det forutsetter gjensidig respekt over kulturelle og religiøse skiller.

Det er uakseptabelt at et annet land forlanger at norske stortingspolitikere å kle seg med skaut og dekkende plagg. Hvis det er en premiss, så har Trine Skei Grande og Marit Nybakk full rett til å holde seg hjemme.

Nettavisen mener at man normalt bør gå langt i å følge vertens spilleregler. Men grensen går ved overtramp som går ut over eget menneskeverd og personlig integritet.

Hva mener du? Bør norske politikere respektere reglene i landet de blir invitert til, eller går det en grense ved skaut og plagg som dekker hud på armer og bein?