Fredag ble det kjent at konsernledelsen i Norske Skog anbefaler styret å legge ned produksjonen ved Norske Skog i Follum. Det vil bety at 365 ansatte får sparken. Nå ser partiet Rødt rødt.

- Betyr mye for Ringerike
- Follum-fabrikken er liv laga, noe som blant annet er dokumentert ved at det foreligger bud på bedriften på 280 millioner kroner. Bedriften har en kompetent arbeidsstokk, foredler norske naturressurser og betyr mye for folk på Ringerike, sier leder i Rødt, Turid Thomassen, i en melding.

Partiet mener næringsminister Trond Giske (Ap) fraskriver seg ansvar.

- Eierne kan ikke få stikke av med verdiene i gunstige kraftrettigheter og la arbeidsplaner, kompetanse og samfunnsmessige verdier gå dukken. Det er uakseptabelt at næringsminister Trond Giske fraskriver seg ansvaret for å gripe inn i saken med nødvendig kraft, sier Thomassen.

Sammenligner med Union
-At kapitalistene bruker eiendomsretten sin til å hindre at framtidsrettet og livskraftig produksjon skal få overleve, er ikke noe nytt. Nå ser vi hvordan dette systemet fungerer mer og mer ødeleggende, fortsetter Rødt-lederen.

Rødt peker også på Union i Skien, som ble nedlagt for å sikre arbeidsplassene i andre Norske Skog-bedrifter. Også her fantes det potensielle kjøpere.

- Løftene og forventningene som ble gitt, viste seg å være verdiløse. Det var en ren bløff. Rødt utfordrer regjeringen til å gjøre noe som kan vise at de ikke bare godtar å la kapitalistene drive sitt destruktive spill, sier Turid Thomassen.

Hegnar uenig
En som derimot ikke er udelt enig i Rødts synspunkter, er Trygve Hegnar. I dagens leder i Finansavisen skriver redaktøren at «Union ble lagt ned i 2006, 359 ansatte fikk raskt arbeid i andre selskaper og, etter hvert, er det kommet 50 nye selskaper på det gamle fabrikkområdet. Unions fall er blitt en suksesshistorie».

Tidligere har blant annet Ap-politiker Martin Kolberg og LO-leder Roar Flåthen uttalt at Norske Skog heller burde selge enn å legge ned. Hegnar er uenig.

«Norske Skog produserer bok-, magasin- og avispapir. Og fordi markedet for avispapir svikter på de fleste markeder i verden, må avispapirkapasiteten bygges ned. I Norge og utenlands. Norske Skog vil derfor ikke selge til eller bidra til at det kommer en konkurrent på banen. Det er rimelig opplagt for oss, men antakelig gresk for Martin Kolberg og Roar Flåthen. (...) Avgjørelsen må derfor ligge hos Norske Skogs eiere», argumenterer redaktøren.