Gå til sidens hovedinnhold

Norske ungdommer dropper kondom

Hele tre av fire norske ungdommer sier at de foreslår for partneren å bruke kondom, men det er mindre enn to av ti som faktisk tar den på.

En ny undersøkelse gjennomført av Riksforbundet for seksuell opplysning viser at nordmenn er de slappeste kondombrukerne i Norden, skriver Dagsavisen ifølge ANB.

Til tross for at nærmere 75 prosent av norske ungdommer snakker om å bruke kondom, er det bare 17 prosent som bruker det når de har samleie. Det er GFK Group som har sett nærmere på ungdoms holdninger til kondombruk i Norden.

I alt 1.757 ungdommer fra Norge, Sverige, Finland og Danmark var med i undersøkelsen. Her kom det frem at norske ungdommer er de mest entusiastisk til kondombruk, men at de dropper kondom oftere enn ungdommer i Sverige, Finland og Danmark.

– Vi nordmenn har en veldig positiv holdning til kondom, men det er et stort avvik mellom holdninger og den faktiske bruken. Finnene er også positive, men de er langt flinkere enn oss til å bruke kondom, sier daglig leder Tone Berit Lintho i RFSU Norge AS til Dagsavisen.

I Finland er det 49 prosent som sier at de foreslår å bruke kondom, og 22 prosent som opplyser at de bruker kondom.

– Det blir bare med praten, mest fordi man ønsker å være politisk korrekt. Det råder en holdning om at de mer alvorlige overførbare sykdommen ikke angår oss, sier universitetslektor og allmennpraktiserende lege Kjell Olaf Svendsen, som kan fortelle at han ser mange tilfeller av herpes og kjønnsvorter blant ungdom.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter