Gå til sidens hovedinnhold

Norwegian løfter børsen

- Vi er meget godt fornøyd, sier Bjørn Kjos.

Flyselskapet Norwegian hadde mange flere passasjerer i årets tre første måneder enn på samme tid i fjor. Samtidig ble underskuddet kraftig redusert.

- Vi er meget godt fornøyd med dette resultatet og at vi i et sesongmessig svakt kvartal for mange flyselskaper fikk en resultatforbedring på 238 millioner kroner. Fyllingsgraden holder seg, selv med en kraftig produksjonsvekst. Samtidig kutter vi betydelig ned på kostnadene våre, noe som er helt avgjørende for å være konkurransedyktig i en internasjonal bransje, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Til sammen fløy 3,93 millioner passasjerer med lavprisselskapet i første kvartal i fjor, 280.000 flere enn i samme kvartal i fjor. Selskapet økte inntektene med 23 prosent til over 2,9 milliarder kroner.

Da børsen åpnet torsdag, steg selskapets aksjer med omkring 5 prosent.

Venter kraftig vekst
Norwegian hadde et positivt driftsresultat på drøye 69 millioner kroner sammenlignet med minus 574 millioner i samme kvartal i fjor. Resultat før skatt ble minus 160 millioner, men langt bedre enn underskuddet på 397 millioner i fjorårets førstekvartal.

Men også noen tall er svakere enn på samme tid i fjor. Kabinfaktoren var 76 prosent, 1 prosentpoeng lavere enn i første kvartal 2012. Punktligheten gikk også noe ned, fra 81,9 til 83,9 prosent.

Innfasing av nye fly, flere nye ruter og oppstart av langdistanseflyginger fra månedsskiftet mai/juni gjør at Norwegian forventer en samlet produksjonsvekst på over 25 prosent i 2013.

Norwegian venter imidlertid fortsatt på Boeings superfly 787, den såkalte Dreamlineren. Selskapet skriver i kvartalsrapporten at etableringen av langdistansetilbudet fortsetter i henhold til planen, med første langdistanseflyging 30. mai.

Stor interesse
Interessen for billetter til langdistanserutene har så langt overgått alle forventninger, men levering av Dreamliner-maskinene henger foreløpig i løse lufta. Ettersom Boeing har informert Norwegian om at leveringen av de gigantiske 787-flyene blir «noe forsinket», har Norwegian derfor inngått en avtale med Airbus om erstatningsfly de første månedene med langdistanseflyginger.

Boeing foretok i begynnelsen av april den siste prøveflygningen av Dreamliner-flyet for å finne ut de har løst batteriproblemene som førte til flyforbud for alle de rundt 50 flyene som hittil er levert.

Løfter børsen
Norwegians sterke kvartalsresultat sender aksjen til værs og bidrar til oppgang på Oslo Børs. Hovedindeksen hadde steget 0,39 prosent til 459 poeng en drøy halvtime etter åpning torsdag formiddag.

Etter at de amerikanske indeksene avsluttet onsdagen med kraftig fall, fulgte de toneangivende børsene i Asia opp nesten like svakt under torsdagens aksjehandel. Men i Europa er Oslo Børs ikke alene om å starte torsdagen positivt. De fleste indeksene steg på linje med den norske.

Da klokka nærmet seg 10 hadde Norwegian-aksjen løftet seg 6,77 prosent etter det svært gode kvartalsresultatet som konsernsjef Bjørn Kjos med et bredt smil la fram en time tidligere.

Andre selskaper som løfter hovedindeksen er Yara som stiger 2,49 prosent, Seadrill som er opp 0,89 prosent og Subsea 7 som stiger 1,72 prosent. Statoil, Petroleum Geo-Services, DNB og Gjensidige bremser oppgangen noe, med fall på 0,15, 0,23, 0,72 og 0,46 prosent.

Oljeprisen var torsdag formiddag på vei opp igjen etter å ha falt kraftig de siste dagene. Nordsjøoljen ble i 10-tiden omsatt for 97,85 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen gikk for 86,83 dollar. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken