Norwegians langdistanseimperium vokser i rekordtempo.
Etter kun to år er Norwegian størst på flyvninger mellom Europa og flere av de største flyplassene i USA, som JFK i New York og LAX i Los Angeles.
Foreløpig har Norwegian 8 langdistansefly i porteføljen, men dette øker til 17 i løpet av et par år.
Av disse flakser seks av dem under norsk lisens. Nå trur norske særregler at Norwegian kun kan fly med besetningsmedlemmer som har base i Norge, når flyvningene skjer fra Norge.
Det kan ikke Norwegian leve med, og hvis norske myndigheter lar særreglene vinne, så kommer Norwegian til å legge ned langdistanserutene til og fra Norge.
Et brev skrevet i pennen til Norwegians advokat, partner Fridtjof Herlofsen i Simonsen Vogt Wiig, til Justis- og beredskapsdepartementet datert 25. juni med tittel «Varsel om søksmål - Norwegian Air Shuttle ASA », er ikke til å misforstås.
«Dersom ikke staten innen 24. september 2015 gir uttrykk for den samme forståelsen av regelverket som Norwegian, legger selskapet til grunn at partene er uenige i forståelsen av regelverket. Staten må da legge til grunn at det er aktuelt å bringe saken inn for rettsapparatet uten ytterligere varsel.»
- Hinsides enhver fornuft
- Vi har sett oss nødt til å varsle et mulig søksmål for å få en avklaring. Vi har sett så mange utspill med ønsker å diskriminere det eneste norske flyselskapet som flyr internasjonalt, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Nettavisen.
- Dette handler om hvorvidt vi kan likebehandles med vår konkurrenter internasjonalt. Dersom myndighetene seriøst skulle mene at vårt amerikanske personale fra våre amerikanske baser ikke skal få lov å lande på norske flyplasser uten arbeids og oppholdstillatelse, så er det stikk i strid med den forståelsen vi har av regelverket og ikke minst er det hinsides enhver fornuft, sier hun videre.
(Saken fortsetter under bildet)
Norwegians suksess på langdistanserutene er ikke avhengig av Norge, ettersom 80 prosent av all trafikk går utenfor Norge. Så rent kommersielt har langdistanserutene ut og inn av Norge veldig lite betydning for Norwegian, selv om det nok emosjonelt vil gjøre vondt å legge ned.
I brevet skriver Norwegian:
«I så måte kan en spørre hvorfor ikke Norwegian bare legger ned langdistanserutene til og fra Norge hvis de særnorske reglene
og forskjellsbehandlingen blir for besværlig? Svaret er dessverre at det kan bli nødvendig, noe som i tilfelle vil være beklagelig, ikke minst for de som ser betydningen gode luftfartsforbindelser har for økonomisk aktivitet på andre områder.»
- Med tanke på vekst, verdiskaping og arbeidsplasser blir langdistanse operasjonen mer og mer viktig for Norwegian. Vi ønsker å fly mange flere ruter til og fra Norge. Da trenger vi denne avklaringen for fremtidig planlegging, sier Skånvik.
- Vikarierende argumenter
Norwegian mener at selskapet i internasjonal sammenheng er helt i forkant med å etablere en ny modell for interkontinentale langdistanseflygninger.
Slik flyr de
Et typisk Norwegian langdistansefly kan ha følgende flyprogram over en gitt periode: London (LGW) - New York (JFK), New York (JFK) - København (CPH), København (CPH) - Bangkok (BKK), Bangkok (BKK)
- Stockholm (ARN), Stockholm (ARN) - Fort Lauderdale (FLL), Fort Lauderdale (FLL) - Oslo.
I brevet skriver Norwegian:
«Dersom den forståelse av utlendingsregelverket staten tidligere har hevdet legges til grunn vil den siste sektoren, FLL-OSL, ikke kunne bemannes med Norwegians amerikanske kabinbesetning fra basen i FLL, men måtte bemannes med personell med arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Dette er hverken prakfisk og operasjonelt mulig eller økonomisk forsvarlig. Ingen flyselskaper kan være underlagt særskilte bemanningskrav knyttet til enkeltdestinasjoner i et nettverk. Besetningens nasjonalitet bestemmes av basens beliggenhet, og basene må plasseres i knutepunktene for trafikken. Hvis f.eks. Thai, United, Emirates, PIA eller Qatar ble møtt av et tilsvarende krav når de skulle fly til Oslo er det ganske åpenbart at ingen av disse ville fly til Oslo.»
Norwegian trekker også frem i brevet at langdistanseflyvningene til og fra Norge, også bidrar til økt aktivitet og sysselsetting i og rundt flyplassene.
- Vi har sett så mange vikarierende argumenter for å hindre konkurranse. Men det man ofte glemmer er at langdistanse operasjonen vår også skaper masse arbeidsplasser i Skandinavia, både for vårt flygende personale som sørger for tilførsel til langdistanse rutene men også med tanke på turisme og verdiskaping, sier Skånvik.
LES OGSÅ:
Bjørn Kjos: - Jeg blir jo straffet for å skaffe arbeidsplasser
Bjørn Kjos: - Jeg har solgt leiligheter, hytter og lånt penger