Gå til sidens hovedinnhold

Århundret kjærlighetssaga

«Norwegian Wood» klarer spranget fra bok til lerret med seksuell angst og letthet.

Norwegian Wood - Japan 2010. Regi: Tran Ahn Hung. Med Rinko Kikuchi, Ken'ichi Matsuyama, Kiko Mizuhara, Kengo Kora, Tetsuji Tamayama, Reika Kirishima

Aldersgrense: 15 år

For de som ikke kjenner Haruki Murakamis roman, «Norwegian Wood», kan vi fortelle at den er et fascinerede bilde på hvordan ungdomsopprøret på 1960-tallet også traff Japan.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

I sentrum står Watanabe, en ung student hvis liv blir voldsomt preget av at barndomsvennen Kizuki tar sitt liv i en alder av 17 år. Watanabe har et ømt hjerte for Kuzukis kjæreste Naoko, som på sin side aldri kommer over hans død. Gjennom en periode preget av opprør blant studentene følger vi Watanabe gjennom seksuell oppvåkning, trøbbel med damene og veien til voksenlivet.

I motsetning til boken, tar Tran Ahn Hung bort Watanabe som fortelleren selv om han er hovedpersonen. Faktisk så er hele begynnelsen av boken fjernet fra filmversjonen, men dette fungerer bra fordi regissøren har våget å ta vare på det introspektive elementet som er så viktig i romanen uten at filmen fortelles på den måten.

Tran Ahn Hung bruker det utstrakte japanske landskapet til å illustrere de forskjellige sinnstemningene i alle rollefigurene og det føles bra uten at det blir repetetivt.

Kjærligheten brenner sterkt i Watanabe, men som 19-åring vet han lite hvordan han skal støtte seg til den når Naoko åpenbart får psykiske problemer. Samtidig tiltrekkes han av den langt mer frivole og livlige Midori som åpent oppfordrer ham til å prøve både dette og annet. I Tokyo er det varme, farger og humor. I fjellene med Naoko er det vindblåst, hutrende og tidvis vinter.

«Norwegian Wood» er filmen for den som var forelsket da de var 20, og fremdeles husker hvor intenst det var - og som gjerne skulle sett det utspille seg i brennende, sakte tempo, for 2 timer og 13 minutter er filmens fulle lengde. Men samtidig er dette en mainstream fortalt film fra Japan, et land vi ikke får se mye film fra og som gir et unikt bilde av Japan på 60-tallet i all sin stilige eleganse.

SE VIDEO FRA NORWEGIAN WOOD

HTML EMBED
Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken