Gå til sidens hovedinnhold

Notar-gründerne kan bli bannlyst

Gründerne av Notar kan bli tvunget til å selge seg ut av over 50 Notar-selskaper over hele landet etter avsløringene i Bergen.

Siden 1986 har de to gründerne Asgeir Sæther og Morten K. Myrslo Andersen bygget Notar opp til Norges mest kjente eiendomsmeglerforetak. Selskapet har kontorer over hele landet fra Tromsø i nord til Mandal i sør.

Virksomheten er organisert som franchise, og gründerne sitter indirekte som medeier i like over 50 Notar-selskaper over hele landet. Nå risikerer de å måtte selge seg ut.

Ute av Bergen
Tirsdag ettermiddag kunne eiendomsmeglerne i Notar Eiendom Bergen AS og Notar Nybygg Bergen AS puste lettet ut etter at Kredittilsynet ga bevilling til et nytt Notar-selskap. Det nye selskapet vil drive i de samme lokalene som det gamle og staben vil være den sammen, men ledelsen, styret og eierne er nye. Ny ledelse, styre og eiere gjorde at Kredittilsynet ikke så noen grunn til å nekte selskapet bevilling.

- Da vi fikk henvendelsen om hva som var betingelsene for å få en ny bevilling, svarte vi at det var nødvendig med ny faglig ledelse, nytt styre og nye eiere, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet til TV 2 Nettavisen.

Vanskelig å akseptere
Ifølge Grøstad fikk tilsynet inntrykk av at Notar i utgangspunktet ønsket å ha de samme eierne.

- Vi ga beskjed om at dette ville bli vanskelig å uten videre akseptere, sier Grøstad.

- Så dere ville ha problemer med å gi bevilling til et selskap med de samme eierne, selv om disse eierne i dag sitter som eiere i en rekke andre Notar-selskaper over hele landet?

- Det er korrekt. Kredittilsynet vil i tiden fremover kartlegge hvor disse eierne i dag er eiere, og vurdere på bakgrunn av det som har skjedd om de fremdels kan være skikket til å være eiere i Notar-systemet, svarer seksjonssjefen.

Får beholde hovedselskapet
Hvis Kredittilsynet skulle konkludere med at Asgeir Sæther og Morten K. Myrslo Andersen ikke er skikket som eiere av et eiendomsmeglerforetak, vil de kunne bli tvunget til å selge seg ut.

Asgeir Sæther er overrasket når han hører om problemstillingen.

- Dette har de (red. anm. Kredittilsynet) overhodet ikke antydet, sier Sæther til TV 2 Nettavisen.

Han mener uansett saken er uproblematisk og viser til at verken han eller Myrslo Andersen trenger bevilling for å kontrollere selskapet som sitter på franchise-rettighetene til Notar. Disse rettighetene kontrolleres av selskapet Ekko Eiendom som i 2004 omsatte for 68 millioner kroner. Det er her de store pengene i Notar ligger.

Kan miste styreplassene
Inntil videre er det kun aktuelt for Kredittilsynet å vurdere de to gründernes rolle som eiere. Skulle de bli tvunget til å selge seg ut av de lokale Notar-selskapene, vil de fortsatt kunne ha et godt innsyn i driften som styremedlem. Men dette kan det også bli slutt på.

Tirsdag i forrige uke la eiendomsmeglerlovutvalget frem sitt forslag til ny lov. I forslaget ble det åpnet opp for at Kredittilsynet skal kunne stille høyere krav til hvem som sitter i styret til eiendomsmeglerforetakene.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken