Gå til sidens hovedinnhold

NRK koster Arbeiderpartiet dyrt

Budsjettet revnet da Arbeiderpartiet skulle bygge superstudio for NRK på Youngstorget.

- Det har kostet enormt for oss å inngå en avtale med NRK, sier daglig leder Steinar Saghaug i Youngstorget Eiendom til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

I februar signerte NRK en tiårig leieavtale med Arbeiderpartiets eiendomsselskap Youngstorget Eiendom. Budsjettet revnet fra dag én. Eiendomsselskapet eies med 75 prosent av Arbeiderpartiet mens OBOS eier resten.

Dyrebar affære
NRK sonderte lenge terrenget for å finne det perfekte lokalet i Oslo sentrum for sitt nye supermoderne tv-studio. NRK endte i hos Arbeiderpartiet i Operapassasjen i Oslo.

- Vi har vært byggherre og tatt hovedtyngden av byggekostnadene, sier Saghaug til NA24 og legger ikke skjul på at det har kostet eiendomsselskapet mye penger.

Eiendomsselskap skulle ferdigstille lokalet for statskanalen, og i heftige møter mellom partene har de inngått forlik på forlik. Partene ennå ikke helt i havn.

- Det har vært en solid sprekk, men ikke så mye som 20 millioner fra det ordinære budsjettet, sier han og legger til at budsjettet burde vært mye høyere fra start.

Rekordtid
Superstudioet er mal for alle distriktskontorer i kongeriket. Det er en tredelt løsning med Frokost-TV, Nitimen, og Nett-TV.

- Har alt gått 100 prosent etter planlagte budsjetter?

- Var det en spøk? repliserer prosjektleder Wilhelm Haagensli i NRK til NA24.

NA24 møter mannen som har styrt prosjektet i studioets egen kafé.

- Vi har diskutert friskt underveis og lokalet har blitt betydelig dyrere enn planlagte, men vi har nå en avtale vi kan leve med, sier han.


15 millioner kroner skal budsjettet har vært for den tekniske innmaten i studioet, og det ligger an til en kostnadssprekk på over 20 prosent. Haagensli nekter å kommentere tallene, og viser til at det er forretningshemmeligheter.

- Høyere digitaliseringskostnader og tidspresset har kostet, sier han.

Kvadratmeterprisen er rundt 2.000 kroner, som ifølge eksperter regnes litt i overkant av markedspris. Det gir en månedsleie på 142.000 kroner.

NRK har selv betalt to millioner kroner i ekstra uforutsette utgifter i byggeprosessen.

Strenge krav
Den heftige møtevirksomheten mellom partene ligger i strenge og spesifikke krav fra NRK, Riksantikvaren og sikkerhetskrav.

- Det har vært meget strenge krav fra NRK, sier Saghaug til NA24.

Han legger til at bygget er fredet og Riksantikvaren har fulgt prosessen med argusøyne.

Eksempler på kostnadsoverskridelsene er sikkerhetsglass i gatestudioet, kravet om et mye sterkere ventilasjonsanlegg for studiobruk, en mesanin som skapte utfordringer, og mange utfordringer i en byggefasen som gikk unna på rekordtid i perioden mars-april. NRK tok studioet i bruk ved inngangen til august.

Folketeaterbygningen, som Arbeiderparti-bastionen, heter ble tegnet av arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide.
Det sto ferdig i 1935, og bygningen står som bevaringsverdig på byantikvarens gule liste.

- Er det et endelig forlik mellom partene?

- Nei, men vi er nærme en løsning, og NRK-avtalen er et ledd i en større plan for området, og bygget, sier Saghaug til NA24.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien