Gå til sidens hovedinnhold

NRK måtte betale for stjålet mobil

NRK Nordland måtte betale tellerskritt for 24.974 kroner etter at en mobil forsvant fra redaksjonslokalene.

Det er Avisa Nordland som skriver om en forsvunnet mobil som skapte ekstra støy for NRK Nordland.

I fjor sommer satte daværende redaksjonssjef Tord Berthinussen i gang en leteaksjon etter at Telenor hadde tatt kontakt med statskringkasteren. Teleselskapet hadde registrert usedvanlig stor utenlandstrafikk i perioden 27. mai til 3. juni 2002.

Berthinussen fant ut at telefonen var kvittert ut av en av NRK-reporterne som hevdet at telefonen var levert inn igjen før den 27. mai. Men tilbakeleveringen var ikke registrert i redaksjonens telefonjournal som var vanlig prosedyre i NRK Nordland.

Avisa Nordland skriver at Berthinussen deretter fikk oppgitt en del navn fra Telenor Mobil som var blitt oppringt fra NRKs mobil. Bertinussen sier imidlertid til Propaganda at han kun fikk utlevert mobilnumre fra Telenor som han selv begynte å ringe på. Dermed greide han til slutt å spore opp at det var en tidligere narkolanger som hadde brukt telefoner. Den var benyttet til samtaler til blant annet Frankrike, Libanon og Gambia.

Da narkolangeren møtte i Salten tingrett tiltalt for narkosalg av 50 gram amfetamin, var han også tiltalt for tyveri av NRKs mobil. Det siste punktet godtok imidlertid ikke dommerne.

"Det foreligger ingen bevis knyttet til forsvinningen av telefonen, og det er uklart for retten hvordan tiltalte har fått anledning til å bruke den", skriver Avisa Nordland i sine sitater fra dommen. Dermed ble mannen frikjent for mobiltyveriet og måtte heller ikke betale erstatning til NRK.

Salten tingrett kunne ha ilagt den tiltalte erstatning til tross for frikjennelsen, men konkluderte med at det ikke var bevis at tiltalte hadde ringt for hele erstatningsbeløpet.

Dermed måtte NRK dekke regningen på 24.974 kroner til Telenor Mobil selv. Ifølge Berthinussen er regningen betalt for lengst, og han regner med at NRK ikke får noe igjen fra forsikringsselskapet.

- Vi vet fortsatt ikke hva som er skjedd, noe som muligens også førte til at vi tapte i retten. Uansett har vi skjerpet rutinene ved mobilbruk, selv om vi hele tiden har hatt gode utleverings- og innleveringsrutiner, sier Berthinussen til Propaganda.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot