Skuespillerforbundet og skuespiller Gørild Mauseth gikk til sak mot NRK etter at de viste den mye omtalte «fiskesex-scenen» fra filmen «Brent av frost» i programmet «Store studio».

Scenen viser Mauseth som har sex med sin motspiller Stig Henrik Hoff i en båt full av fisk. Mauseth hadde i sin kontrakt med produksjonsselskapet sikret seg mot at scenen «skulle vises utenfor sin kunstneriske sammenheng». Oslo tingrett konkluderte med at NRK hadde overtrådt av åndsverkloven, og måtte betale totalt 236.880 kroner i erstatning, oppreisning og saksomkostninger.

Tingretten skrev i sin dom at NRKs bruk av sitatet faller innenfor sitatretten for så vidt gjelder selve samleiedelen, men at bruken av den etterfølgende frontale nakenhet både falt utenfor formålet, og derfor var i strid med god skikk.

- Vi gikk til retten med troen på at vi hadde en god sak, og det mener vi fremdeles at vi har. Vi kommer definitivt til å anke denne saken, sa krinkastingssjef Hans Tore Bjerkaas til Dagbladet da avgjørelsen ble kjent.

Nå har lagmannsretten kommet til en annen konklusjon i ankesaken.

Full seier til NRK i lagmannsretten i sitatrettsaken mot Gørild Mauseth/Skuespillerforbundet, skriver NRKs advokat Jon Wessel Aas på twitter.

NRKs kulturredaktør Hege Duckert sier til nrk.no at det for NRK er et viktig prinsipp at de fritt kan sitere fra utgitte åndsverk.

– Sitatretten er en nødvendig forutsetning for en fri og åpen samfunnsdebatt, sier Duckert til nrk.no.