Tirsdag var det møte i Kringkastingsrådet, der programlederes habilitet ble diskutert.

Et innlegg på Dagsnytt 18 den 24. juni var klaget inn til rådet, etter at programleder Sigrid Sollund intervjuet kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) uten at det kom fram at de to er gode venner på privaten. Innslaget handlet om regjeringens nye forslag til forbud mot konverteringsterapi.

Forholdet mellom Sollund og Trettebergstuen ble deretter slått opp i VG, under overskriften «Intervjuet av sin «besteste» venninne på Dagsnytt 18».

Tittelpoenget er hentet fra en gratulasjon Trettebergstuen sendte Sollund på Facebook i fjor, i anledning Sollunds bursdag. «Tre ganger tre hundre HURRA meg rundt for min besteste venn i hele verden, Sigrid Sollund!», skrev Ap-politikeren som da var stortingsrepresentant.

Kringkastingsrådet er et rådgivende organ for NRK, som oppnevnes av Stortinget. Rådet drøfter store og små saker, blant annet fra eksterne klagere, på sine åtte-ti møter i året.

Les også: Etter at han var hos Fredrik Solvang gikk pilene til himmels

Skjønn enighet i rådet

Nyhetsredaktør Knut Magnus Berge i NRK sa seg enig med klageteksten om at Sollund er en profesjonell programleder, men at intervjuet likevel ikke burde funnet sted.

– Jeg er enig med klager om at Sigrid Sollund ikke bør intervjue Anette Trettebergstuen, på grunn av nært vennskap. At det har skjedd ved ett tilfelle er altså ikke Sigird sin feil. Det er mitt ansvar.

Borge forklarte at Sollund har fortalt han om vennskapsforholdet for lenge siden, og han vurderte at dette var innafor.

– Det var en dårlig vurdering. De to er for nære. Derfor gjør jeg og vi i dag en annen vurdering, sa han og forklarte at Sollund ikke lenger skal være programleder når Trettebergstuen gjester Dagsnytt 18.

– Det er riktig vurdering og den burde vært gjort før, kom det deretter fra rådsmedlem Trude Dreveland.

Les også: Har vært sterkt kritisk til Facebook – eget parti betaler mest av alle partier for Facebook-annonser

Rådsleder Snorre Valen, som er debattredaktør i Trønderdebatt, som er en del av Amedia, støttet opp under NRKs nye vurdering.

– Jeg vil legge til at jeg også er enig i at Sigrid Sollund er en tvers gjennom profesjonell programleder med høy integritet, og jeg synes svaret fra NRK sikrer at hun også i fortsettelsen kan være det samme, konkluderte han.