Gå til sidens hovedinnhold

Nummer mot betaling

- Jålete og unorsk, mener samferdselsministeren.

(NA24-KOMMENTAR): Den siste uken har vi fått vite at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) ikke liker personlige nummerskilt på bilene.

Utgangspunktet er at Vegdirektoratet har jobbet med et system som åpner for at man kan kjøpe en bokstav- og tallkombinasjon man ønsker på nummerskiltet. Dette er et tilbud som finnes i mange land, og det gir en hyggelig ekstrainntekt til statskassen, samtidig som en del åpenbart synes det er stas med skreddersydd skilt.

Men det synes ikke samferdselsministeren. – Jåleri, slo Navarsete fast. Senere har hun også fulgt opp med det mest nådeløse av alle adjektiver: - Unorsk.

I et stadig mer sommerstille nyhetsbilde, øynet opposisjonspolitikerne en morsom sak, og varslet at de ville ha svar på spørsmål fra statsråden.

Dette fikk tydeligvis Navarasete til å ane at dette kunne bli en flau sak, og hun har behendig åpnet døren på gløtt:

– Folk jåler seg på forskjellige måter og jeg synes det er litt jålete – og litt unorsk – med slike skilt. Men, jeg har på meg disse smykkene, det kan også være jåleri. Jeg er ingen prinsipiell motstander av at nordmenn skal få lov til å kjøpe seg spesielle bilskilt, sier hun til Dagens Næringsliv.

Nei til det jeg ikke liker
Dette er selvsagt en bagatell, men det er en interessant bagatell. Navaresete, som trolig blir Senterpartiets neste leder, har som ryggmargsrefleks å regulere og fjerne det hun selv ikke liker.

Personlige nummerskilt er egentlig en veldig god idé. Noen har åpenbart moro av det, så moro at de velger å betale en frivillig skatt. Midlene kan brukes til for eksempel trafikksikkerhetstiltak, som det har vært foreslått.

Ingen taper
Så er det selvsagt et stort flertall som ikke vil betale ekstra for et slikt skilt, for eksempel undertegnede. Men det gjør jo ikke meg noe om andre velger å kjøre rundt med skilt hvor det står JG R QL, 2TALVRAK eller THE BOSS. Like lite som det ødelegger dagen for meg at noen har hekkspoiler, Wunderbaum eller fartsstriper.

Faktisk har jeg mange ganger humret ved synet av morsomme nummerskilt, selvsagt da i høyst unorske land.

Men rare nummerskilt irriterer altså samferdselsministeren i en slik grad at hennes første innskytelse er å si nei til frivillige millioninnbetalinger fra bilistene. Når ikke Navarsete liker det, skal ingen andre få det heller.

Slik fikk vi, i medienes agurktid, en flott demonstrasjon av formyndernes humørløse samfunnssyn.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:

Tøffe tak for Mørdre
Slik blir du rik på aksjer
Kan regjeringen vinne valg?
Sats på det du ikke kan
Fattige med penger på lur

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken