Gå til sidens hovedinnhold

Ny helsegrøt fra Fjordland

Grøten har mer protein, og skal være bra for den som trener. Vi har smakt!

(SIDE2:) Mens utenlandsk mat lenge ble sett på som gjev og flott, er tradisjonell, norsk mat nå det vi helst vil ha. Det er i alle fall det Fjordland fortalte pressen da de lanserte sitt nye produkt «Byggrynsgrøt, med bygg fra Skjåk i Gudbrandsdalen».

VI HAR SMAKT GRØTEN. LES DOMMEN NEDERST I SAKEN!

Gamle tradisjoner
Vi nordmenn er et grøtfolk. Vassgraut var hverdagskosten til husmenn flest i generasjoner. Flere sorter grøt dukket opp i takt med at flere typer gryn ble tilgjengelig. Rømmegrøt ble sett på som den gjeveste grøttypen. Risengrynsgrøten, eller «søtgrøten» som den ble kalt, ble først møtt med skepsis da den ble introdusert fra Danmark. Etterhvert ble dette vår mest populære grøtsort, og i 2008 spiste 45 prosent av befolkningen over 15 år risgrøt hver uke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Havregrøt er «in»
Selv om grøt er en gammel matrett, er den ikke bare populær blandt de eldre. De som spiser klart mest havregrøt i dag er unge mennesker bosatt i Oslo. Dette kan sees i sammenheng med at unge urbane mennesker ofte er opptatt av å spise sundt.

Det er også med tanke på disse Fjordland nå lanserer en sunnere ferdiggrøt, som et alternativ til havregrøten.

- Undersøkelsene våre viser at nettopp disse havregrynspiserne vil ha et alternativ som de kan kjøpe i ferdiggrøtmarkedet, sier kategorisjef og ansvarlig for grøt i Fjordland, Ellen Molstad. Dale.

LES OGSÅ: Vi ønsker å spise sunnere

- Bra etter trening
Hun peker på at byggryn har mange egenskaper som folk som trener vil dra nytte av.

- Dette er absolutt bra mat etter trening, siden grøten er naturlig rik på protein og fiber, sier hun, og legger til at innholdet er høyere i denne grøten en tilsvarende byggrynsgrøt, fordi de utnytter mer av kornet.

Grøten skal dessuten ha andre gode helseeffekter.

- Den inneholder også betaglukaner, som har en kolestrolsenkende effekt, og et høyree innhold av mye annet også, sier hun.

Sunnere enn annen Fjordland-grøt
Fjordland har i mange år solgt både rømme- og risengrynsgrøt. Selv om disse er populære, er de neppe førstevalget for de som er opptatt av et fornuftig næringsinnhold i hverdagskosten. En porsjon Fjordland rømmegrøt på 350 gram inneholer 742 kalorier. Til sammenligning inneholder en større porsjon byggrynsgrøt på 370 gram bare 348 kalorier, altså under halvparten. Sammenligner man med risgrøten er energiinnholdet ganske likt, men byggrynsgrøten har litt mer protein og litt færre karbohydrater.

Slår ikke havregrøt
Siden byggrynsgrøten markedsføres som en sunn grøt, er det naturlig å sammenligne den med havregrøt. Mens 100 gram byggrynsgrøt inneholder 94 kalorier, er det bare 42 kalorier i 100 gram havregrøt tilberedt med vann. Havregrøten har også lavere innhold av karbohydrater, men blir slått av byggrynsgrøten når det gjelder proteiner.

SE OGSÅ: Her er årets matnyheter

Dårlig proteinkilde
På forpakningen slås det fast at byggrynsgrøt er en naturlig kilde til protein og fiber. Grøten har riktignok fler proteiner enn alle de andre grøttypene vi har sett på. Men med 4,3 gram protein per 100 gram vare er den nok ikke en veldig god proteinkilde, sammenlignet med andre matvarer. Egg har et proteininnhold på 12 gram per 100 gram, en karbonade 13,5 gram og en biff har gjerne 22 - 26 gram. En brødskive med makrell i tomat gir rundt 7 gram, et knekkebrød med ost og skinke 7-10 gram.

SE VÅR GRØTSAMMENLIGNING HER:

Her ser du næringsinngoldet i Fjordlands grøttyper, samt hjemmelaget havregrøt, laget med vann. Verdiene er oppgitt per 100 gram vare. I parentes ser du næringsinnhold per porsjon.

Byggrynsgrøt - 370 gram per porsjon

Rømmegrøt - 350 gram per porsjon

Energi: 94 kcal (348 kcal)

Protein: 4,3 g (16 g)

Karbohydrat: 11 g (41 g)

Fett: 3,2 g (12 g)

Energi: 212 kcal (742 kcal)

Protein: 3,6 g (12,6 g)

Karbohydrat: 9,7 g (34 g)

Fett: 18 g (63 g)

Risgrøt - 350 gram per porsjon

Hjemmelaget havregrøt med vann - porsjon på 300 gram

Energi: 106 (371 kcal)

Protein: 3,7 g (13 g)

Karbohydrat: 16 g (56 g)

Fett: 3,1 g (10,6 g)

Energi: 42 kcal (126 kcal)

Protein: 1,3 g (4 g)

Karbohydrat: 6,9 g (20,7 g)

Fett: 0,8 g (2,4 g)

(I oversikten har vi satt en porsjon havregrøt til 300 gram, altså litt mindre enn Fjordlands produkter. Dette imidlertid en stor porsjon havregrøt, fordi denne grøten har større volum og veier mindre).

Godkjent av Brimi
Det er imidlertid ikke bare sunnhet Fjordland ønsker å fokusere på, men vel så mye smak. Grøten har fått matmerket «Spesialitet - unik smak», fordi den er laget av byggryn fra Skjåk i Gudbrandsdalen. Det er derfor en grøt Gudbrandsdals-kokk Arne Brimi ikke har noe i mot å servere.

- Når jeg faktisk lar Fjordland bruke ansiktet mitt på grøten, er det fordi jeg kan gå god for smaken, sier Brimi.

Fjordland skriver at grøten gjerne kan nytes naturell, fordi det er så mye sødme i Skjåk-grynet. Arne Brimi serverer gjerne grøten med tilbehør, og favorittene er med hasselnøtter og rosiner, bringebær og blåbær, eplemos eller sukker og kanel.

(Redaksjonens dom ser du under bildet!)

REDAKSJONENS DOM:

Sammen med smaksprøven Fjordland gav oss, fikk vi hasselnøtter, bringebær, blåbær og rosiner. Vi satt fram grøten med dette tilbehøret slik at alle avisens medarbeiere kunne smake. Det var imidlertid ikke så mange som lot seg friste.

Stort sett syntes vi grøten var ok. En medarbeider skrev:

«Smakte godt. Konsistensen og smaken minnet veldig om risengrynsgrøt, som er bra, siden denne grøten skal være sunnere. Men jeg ble plutselig stappmett, og fikk litt vondt i magen»

En annen skrev også at «Den var utrolig mektig. At den serveres med frukt må være en forutsetning».

Det virket ikke som noen syntes grøten virket som en spennende nyhet.

(Les videre under bildet)

En skrev «God grøt. Den var ikke så forskjellig fra tradisjonell havregrøt», mens en annen mente at «Konsistensen og lukten liknet på havregrøt. Grøten hadde ikke så mye smak, men den var god, særlig sammen med bær. Helt ok som frokost, men kanskje litt mektig»

En medarbeider med liten tiltro til egne kokkeferdigheter var også relativt fornøyd med smaken:

«Sammenlignet med oldemors risgrøt var den ikke så god. Men sammenlignet med min egen havregrøt var den kjempegod. Jeg gir den terningkast fem!»

Alt i alt var vi nok ganske fornøyde, noe den siste testeren også mener.

«En i utgangspunktet litt grå grøt, både i smak og substans. Den får plusspoeng for å være sunn, og når man spiser den med bær og nøtter tar det retten til et nytt nivå. Dette gjør at den får tommel opp».

Det kan bemerkes at det ble en god del grøt til overs, til tross for at vi bare hadde varmet to pakker.

Kommentarer til denne saken