Sverigedemokraterna er nest største parti og klart større enn det tradisjonsrike borgerlige partiet Moderaterna i en ny måling før valget i Sverige.

Sverigedemokraterna måles til 20,7 prosent i Ipsos' måling for Dagens Nyheter. Det er en oppgang på over fire prosentpoeng.

Moderaterne, som tradisjonelt har vært det ledende partiet på borgerlig side, får bare en oppslutning på 16,6 prosent. Sverigedemokraterna er dermed klart ledende parti på borgerlig side. Utviklingen er blitt styrket de siste ukene.

Samtidig viser bakgrunnstallene at Moderaterna lekker velgere til nettopp Sverigedemokraterna. Partileder Jimmie Åkesson sa torsdag at han er klar til å ta Sverigedemokraterna inn i regjering og gjerne blir statsminister.

– Selv om Ulf Kristersson er den tydeligste statsministerkandidaten blant partiene som ønsker maktskifte, så er han ut fra denne målingen i en betydelig svakere posisjon nå enn i vår, sier valgforsker Nicklas Källebring.

Målingen gir imidlertid partiene som støtter den sosialdemokraten og statsminister Magdalena Andersson et knapt flertall på 50,8 prosent, mot 47,4 prosent til høyresiden.

Også i Novus' måling for SVT tidligere i uka var Sverigedemokraterna det største partiet på borgerlig side.

(©NTB)