Gå til sidens hovedinnhold

Ny kamp mot spillmonopolet

Spillgigant oppildnet av dom i Efta.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Jeg tviler på at staten bare feiret med hæla i taket i går, sier markedskoordinator Hanne Hollstedt i Ladbrokers til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Ladbrokes, verdens største bookmaker og pengespilleverandør, søkte om konsesjon for å tilby pengespill i Norge sommeren 2004. Oslo tingrett vurderte at Efta-domstolen var rette instans til å avgjøre EU- og EØS-rettslige spørsmål knyttet til den norske lotteriloven. Onsdag kom dommen, og den gir staten rett til å videreføre monopolet.

Ladbrokers tolkning av dommen er følgende:

- Det eneste som kan forsvare et norsk spillmonopol, er at monopolet kun er til for å forhindre spillegalskap, forklarer Hollstedt.

Ladbrokers mener spillmonopolet først og fremst er til for å innkassere millioner til statens pengepung.

Lavt beskyttelsesnivå
Dette punktet skrev også NA24 om etter at dommen falt onsdag. Ladbrokers har på sin side funnet andre punkter de velger å tolke i sitt favør.

- Det står at dersom monopolet har et lavt beskyttelsesnivå, så er ikke monopol forsvarlig, sier hun.

Med lavt beskyttelsesnivå menes blant annet mange spill. Hollstedt mener derfor at Lotto og skrapelodd ikke kan omfattes av monopolet som følge av dommen.

- For dette mener jo selv staten ikke gir spillegalskap, og da kan ikke lenger monopolet forsvares ifølge dommen, sier hun.

- Kan ta vare på spillegale
Det er nå er opp til tingretten å vurdere hvorvidt monopolet er laget for å bekjempe spillegalskap eller om det bare er for å dra inn ekstra kroner i statskassa, som Ladbrokers hevder.

- Vinmonopolet forsvarer sitt monopol med at de begrenser alkoholbruken. Men skal Norsk tipping, som bruker betydelige beløp på å markedsføre sine spill, få lov til å fortsette monopolet? spør hun.

Hollstedt påpeker videre at det ikke er noe som tilser at Ladbrokers ikke ville vært like gode til å ta seg av de spilleavhengige som staten - hvis ikke bedre.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai