Gå til sidens hovedinnhold

Ny kamp om bokavtalen

En felles bokbransje er dypt uenig i Konkurransetilsynets forslag til ny bokbransjeavtale. Den avviker fra det de ble enige med Moderniseringsdepartementet om i desember.

Rett før jul ble moderniseringsministeren og en felles bokbransje av bokhandlere og forleggere enig i å innføre en ny avtale allerede fra 1. mai. Avtalen kom i stand etter at moderniseringsminister Morten Meyer truet med å slippe fri alle bokprisene allerede fra 1. januar i år.

- Vi er glad for at Meyer lyttet til oss og vi mener at vi kan greie å innfase en ny avtale til 1. mai på en profesjonell måte, sa nestleder i Bokhandlerforeningen Anne Carine Tanum etter møtet i 15. desember.

Går mot seg selv
Avtalen som ble presentert og gjengitt av Morten Meyer og Moderniseringsdepartementet i desember sa at skolebokmonopolet og faste priser for universitets- og høyskoleskulle gjelde til 1. januar 2006, mens frislippet av pris på grunnskolebøker skal skje 1. juli til samme år.

Men det er ikke Konkurransetilsynet, som er underlagt departementet enig i.

I høringsutkastet til ny avtale går tilsynet mye lenger enn det partene i bokbransjen ble enige med Meyer om, melder Dagens Næringsliv.

Konkurransetilsynet vil slippe fastprisene på lærebøker for høyskole alllerede fra 1. mai i år. Tilsynet foreslår også at fastprisens periode forkortes ytterligere selv om bokbransjen i sitt forslag har forkortet sin fastpris-periode betraktelig.

Overrasket over endringer
- Selv om jeg egentlig ikke blir overrasket over noe lenger, så er jeg overrasket over at høringsutkastet avviker i så stor grad fra bokavtalen som vi ble enige om, sier Forleggerforeningens leder, Bjørn Smith-Simonsen til Dagens Næringsliv.

Innen 1. mai skal alle formaliteter i den nye avtalen være klare. Bokbransjen forbereder nå sitt høringsutkast, men sier at de vil kjøre hardt på sitt forslag til avtale.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken