Gå til sidens hovedinnhold

Ny kjønnssykdom oppdaget

Den nye kjønnssykdommen LGV sprer seg i vårt naboland Sverige. Hittil har den ikke kommet til Norge.

(SIDE2): Ifølge fersk statistikk øker antallet personer som er smittet av LGV i Nederland, Frankrike og England. Ifølge Dagens Nyheter er den nå også påbevist i Sverige.

Vanligere enn man trodde
- Økningen i antall kommer enten av et nytt utbrudd eller at sykdommen er vanligere enn man hittil har trodd, sier Ingela Berggren Palme, smittevernsoverlege i Stockholm til Dagens Nyheter.

LGV. som forårsakes av bakterien Calymmatobacterium granulomatis, er påbevist i mange av Europas hovedsteder, og er en relativt vanlig sykdom i tropiske deler av Asia, Afrika, Sør- og Sentral-Amerika.

Smitten spres i Europa og USA i seksuelle nettverk blant menn som har sex med menn, skriver Dagens Nyheter.

- LGV er en aggressiv infeksjon som må behandles med dobbelt så høy dose antibiotika og over dobbelt så lang tid, sier overlege ved Venhälsan i Stockholm, Sven Grützmeier.

Smerter og blødninger
Hos pasientene som har testet positivt på LGV i Sverige har alle opplevd langvarige smerter og blødninger, men tilfellene kan også være symptomfrie.

LGV øker mottagligheten for HIV-smitte. De aller fleste som har fått diagnosen LGV har også HIV.

Ifølge overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet er ikke LGV påvist i Norge.

- Denne sykdommen dukker bare opp i svært spesielle miljøer og i svært få tilfeller. Man har lett etter den i et års tid i Sverige, og først kunnet påvise den nå, så det er ingen grunn til panikk, sier Blystad til Side2.

Sykdommen er ifølge Blystad en klamydia-variant. Den er derfor ikke så farlig, men for HIV-positive kan den gi ekstra utslag ettersom denne gruppen har nedsatt immunforsvar.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken