Gå til sidens hovedinnhold

Ny kritikk av kongehuset

Pressetopp, PR-topp og kongehusekspert er lite imponert av kongehusets siste utspill.

- Det er en konkret sak og ett konkret spørsmål som står ubesvart: Hvem var de på ferie hos?, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk presseforbund og viser til kronprinsparets yachttur i sommer.

Les: Mette-Marit om hemmelige luksuscruise: - Jeg forstår at folk reagerer

- Så lenge det spørsmålet står ubesvart, vil det ligge som en stein i skoen til kronprinsparet, og bli trukket fram når de gjør representasjonsoppgaver, sier generalsekretær Stavrum.

- Feil at vi ikke er åpne

Hverken Stavrum, PR-topp Jarle Aabø eller kongehus-ekspert Kjell Arne Totland er begeistret for torsdagens utspill fra Det kongelige hoff.

I et lengre innlegg på hjemmesiden til Det norske kongehus, redegjør kommunikasjonssjef Marianne Hagen for Slottets standpunkt i diskusjonen rundt den manglende åpenheten til kongefamilien.

- Å si at vi alltid svarer «ingen kommentar» og at vi ikke er åpne, er rett og slett feil, står det blant annet i innlegget.

Les egen sak her: Slottet angriper kritikerne

Kanskje redegjørelsen burde blitt liggende på kongens skrivebord og ikke blitt publisert på nett? Den kan fort gjøre vondt verre

- På overflaten er dette en overraskende redegjørelse om hvordan kongehuset selv oppfatter sin åpenhet rundt luksusreiser, ballerinasko, gaver og aktive twitterkonti. Men redegjørelsen forteller også at kongehuset står beinhardt på at deres privatliv har Norge ikke noe med. Punktum og basta, sier PR-ekspert Jarle Aabø til Nettavisen.

- Konsekvensen er at kongehuset nå for ente gang legger seg ut med store delere av norsk presse og opinion, men tydeligvis mener Slottet at det er verdt prisen i forsvar av sin informasjonspolicy.

- Kanskje redegjørelsen burde blitt liggende på kongens skrivebord og ikke blitt publisert på nett? Den kan fort gjøre vondt verre, sier Aabø.

- Behov for å rettferdiggjøre seg

- Jeg synes det er svært interessant at Slottets kommunikasjonssjef nå velger å gå ut på denne måten. Det er tydelig at Slottet føler et behov for å rettferdiggjøre seg etter diskusjonen rundt kronprinsfamiliens Middelhavscruise i sommer, sier kongehus-ekspert Kjell Arne Totland til Nettavisen og legger til:

- Jeg mener selvsagt også at de kongelige må få beholde sin egen private sfære, og at media må utvise respekt for den. Men som andre offentlige personer i dagens samfunn, må nok også de kongelige tåle spørsmål rundt mulige bindinger i forbindelse med gaver etc. Det innrømmer jo egentlig også kommunikasjonssjefen.

- Nå bør jo kanskje Slottet og kommunikasjonssjefen vise sin åpenhet ved også å stille til debatt med pressens organisasjoner - slik alle andre aktører i samfunnet gjør, sier Totland.

Ikke spørsmål om privatliv

Norsk presseforbunds Kjersti Løken Stavrum sier at spørsmålet om som inviterte kronprinsfamilien på yachttur ikke lenger er et spørsmål som vil åpne for fremtidige spørsmål innenfor privatsfæren til kongefamilien.

- Man krever ikke en orientering om kronprinsparets privatliv, men svar på et konkret spørsmål om en ferie om bord i en stor yacht, sier hun.

- Det hadde nok vært lettvint og helt greit for de fleste og fortalt offentligheten om en sponset ferietur, derfor er dette veldige vern av privatlivet noe som skaper negative assosiasjoner, sier Aabø.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken