Nettavisen har tidligere skrevet om Håkon Beckman som betalte over 500 kroner i strømregning for ett døgn på hytta i Hvaler.

- Det er reint landeveisrøveri, sier Beckman til Nettavisen, som mener at den nye beregningsmodellen slår svært skjevt ut.

Innen 2019 vil dette kunne bli hverdagen for alle landets hytteeiere. Og har du en større hytte på fjellet, kan strømregningen for en helgetur bli mange ganger høyere enn Beckmans 500 kroner.

Betaler for toppeffekten

Årsaken til Beckmans høye regning, er at han må betale dyrt for den høyeste effekten han bruker på hytta hver måned. Om denne toppeffekten varer i noen timer, eller om han bruker den jevnt gjennom hele måneden, spiller ingen rolle. Prisen er den samme.

Beckman betalte for bruk av 4,12 kW for hytta i Hvaler i oktober. Hver kW koster 107,50 kroner. Dermed betalte han 442,90 kroner i effekt alene, til tross for at kostnaden for selve strømmen bare var 10,82 kroner. Du kan se hele regningen litt lenger nede i saken.

Har fått flere klager

Seksjonssjef Torfinn Jonassen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til Nettavisen at NVE har fått inn tre klager fra kundene til Fredrikstad Energi. NVE vurderer nå om selskapets nye tariffer er innenfor regelverket.

- Fordi disse klagene er til behandling, ønsker vi ikke å kommentere denne metoden å tariffere på, sier Jonassen.

Informasjonsansvarlig Terje Gabrielsen i FEN, sier til Nettavisen at beregningsmodellen er fullt lovlig, og at selskapet ikke planlegger å endre den. Han er forøvrig klar over at NVE nå vurderer hvordan man i framtiden skal beregne kostnaden for effekt i nettleien.

(Saken fortsetter)

Bedre metode

- Nettselskapene må dimensjonere nettet sitt etter maksimal
belastning. Fordi strømnettet er effektdimensjonert, er effekt en bedre fordelingsnøkkel når kostnadene skal fordeles mellom forbrukerne, sier seksjonssjef Jonassen i NVE.

Han sier at NVE vurderer å sette krav til at nettselskapene må kreve inn nettleie basert på effekten de kan ta ut fra nettet samtidig.

For å kunne måle effekt, kreves en ny type strømmåler. Innen 2019 skal alle hytter og boliger ha installert disse såkalte AMS-målerne.

Les: Ni av ti vet ikke hva en AMS-måler skal brukes til
Les: Ny strømmåler vil kutte strømregningen din
Les: Du sparer ikke penger på denne

Denne måler ikke bare forbruket ditt, men også effektbruken - altså hvor mye du bruker til enhver tid.

Flere ulike fordelingsmetoder

NVE har nå ute til høring ulike måter som nettselskapene skal kunne beregne kostnadene på etter effekt. Du kan lese høringsdokumentet her.

- Vi har ikke konkludert med hva som er den foretrukne modellen, sier Jonassen.

- Én modell er å betale et fastbeløp etter hvor stor hovedsikringen er. Har man lav hovedsikring, betaler man da mindre enn en med høy hovedsikring.

En annen modell er å abonnere på en effektgrense, tilsvarende den ordningen man har for bredbånd i dag.

Den tredje modellen er å betale for de høyeste timene i løpet av en måned, slik Fredrikstad EnergiNett gjør.

Kan bli rådyrt

Beckman betalte for bruk av 4,12 kW for hytta i Hvaler i oktober. Hver kW koster 107,50 kroner. Skal du på vinterhytta i nyttårshelgen vil den nye kostnadsstrukturen kunne gi deg en svært høy regning for kort bruk i desember og januar.

- Effekten varierer fra hytte til hytte, men har du en vinterhytte med bastu, varmovner, induksjonstopper og uttak til elbil, så kan den ta ut over 20 kW samtidig, sier Jonassen.

Med modellen til Fredrikstad EnergiNett AS, vil det bety at nyttårsaften, kan koste deg over 4000 kroner i strøm, fordelt på desember- og januarregningen, uavhengig av om du er på hytta i andre deler av vintermånedene.