Gå til sidens hovedinnhold

Ny timeshare-skandale

Med skjult opptaksutstyr avslørte «TV 2 hjelper deg» hvordan timeshare-eierne ble titusener av kroner fattigere.

I kveldens «TV 2 hjelper deg» fikk du se hvordan svenske Thomas Nilsson tar imot norske timeshare-eiere på Costa Blanca i Spania.

Nordmennene har takket ja til en invitasjon om å reise til Spania og selge sin timeshare til en god pris. Problemet er at det angivelige salget vris om til investering i ukjente verdipapirer.

«TV 2 hjelper deg» har snakket med mer enn 20 norske par som har reist til Denia i Spania etter å ha blitt kontaktet av en person som er interessert i å kjøpe timeshare-andelen deres.

Kjempetilbud

Noen dager etter telefonsamtalen, kommer et meget godt tilbud på faks. Anne og Jan Erik Kjøhl fra Oslo skulle få 32.000 Euro eller rundt 250.000 kroner for sin timeshare-andel.

Prisen var mye høyere enn det de hadde ventet å få for sin andel. Men betingelsen for å gjennomføre salget var at paret måtte reise til Denia i Spania. Overnatting skulle de få påspandert av vertene.

- Summen vi skulle få var fristende høy, nesten for god til å være sann, forklarer Anne og Jan Erik Kjøhl.

Skal presses ut
Vel fremme i Denia blir Anne og Jan Erik møtt av svenske Thomas Nilsson som jobber for firmaet Escalamo. Der forklarer Thomas Nilsson om Escalamos plan.

- Vi kommer til å kjøpe opp 51% av timeshare-leilighetene i anleggene, sier Nilsson.

Planen, ifølge Escalamo, er å få kontrollen over timeshare-anleggene, og deretter presse ut resten av eierne ved å øke felleskostnadene dramatisk.

Må kjøpe obligasjoner!

Og når Anne og Jan Erik har den trusselen hengende over hodet, kommer Thomas Nilsson med enda en nyhet: Salget skal ikke skje med vanlige penger.

- Vi betaler dere i amerikanske statsobligasjoner som er garantert av den amerikanske staten, sier Nilsson.

Etter at Escalamo har tatt med paret på en lang lunch med flott mat og rikelig med drikkevarer, kommer endelig en kontrakt på bordet.

Da blir det klart at gjestene, som kom for å selge timeshare, faktisk må kjøpe det som i kontrakten kalles ”Zero Rated US Treasury Bonds”. Thomas forklarer at dette er amerikanske statsobligasjoner utstedt i Kina til en underkurs. Første avdrag på 3000 Euro, eller rundt 24 000 kroner, må betales med kredittkort samme dag.

Advarer mot kontrakten
DnB NOR handler mye med utenlandske verdipapirer, og kjenner ikke til at det finnes slike obligasjoner.

- Slike Zero Rated US Treasury Bonds, utstedt i Kina, det kjenner vi ikke til. Dessuten er disse kontraktene som Escalamo bruker høyst mangelfulle, sier informasjonssjef Tore Dyrdahl i DnB NOR.

3000 Euro
«TV 2 hjelper deg» har snakket med flere par som har bitt på tilbudet. Vi har sett en rekke kontrakter som Escalamo benytter.

Firmaet opererer med flere ”investeringsmodeller”, med ulike innskudd, avkastning og tidshorisont for utbetaling. Felles for samtlige er imidlertid at alle ”investorene” må betale et første avdrag på 3000 Euro når de er i Denia, samt at det loves en enorm avkastning på verdipapirene i løpet av kort tid.

Ifølge Escalamo skal ”Zero Rated US Treasury Bonds” løses ut med høy fortjeneste, og dette skal betale for timeshare-andelen.

- Forretningshemmelighet

Thomas Nilsson er taus da «TV 2 hjelper deg» spør om han kan vise til hvilke timeshare-prosjekter som Escalamo er i ferd med å kjøpe opp:

- Jeg vil ikke avsløre noe sånt. Det forstår du godt selv!

Verken Thomas Nilsson eller daglig leder i Escalamo, Reinhard Macher, kan vise til at Escalamo kjøper opp timeshare-eiendom noe sted i verden. De kan heller ikke dokumentere at Escalamo faktisk har kjøpt timeshare av noen nordmenn.

- En svindel!
Organisasjonen Timeshare Consumers Assosiacion (TCA), som jobber for å stoppe timeshare-bedrageri, har registrert at minst 50 briter har bitt på tilbudet i Denia.

Leder for TCA, Sandy Grey, mener bestemt at Escalamo driver en svindelvirksomhet.

- Svindelen går ut på å formidle et falskt løfte om timeshare-salg dersom man reiser til Denia, sier Grey.

Ta kontakt med «TV 2 hjelper deg»-redaksjonen dersom du har reist til Denia for å selge timeshare, eller har mer informasjon om Escalamo, World Travel Program eller liknende foretak. Tips oss på hjelperdeg@tv2.no.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken