OSLO (Nettavisen): Onsdag går partilederne i Venstre, KrF og Fremskrittspartiet tilbake til sine landsstyrer for å diskutere om de skal bli med i Ernas borgerlige regjering eller ikke.

Det er særlig knyttet spenning til hva KrF og Venstre vil gjøre, om de vil sitte i regjering med Frp som de nå har hatt sonderingsmøter med i åtte dager.

Ungdomspartilederne i de to partiene, i KrFU og Unge Venstre, mener de må få gjennomslag på viktige saksområder om de skal sitte i regjeringen.

- Vi i Unge Venstre var de første i partiet som tok til orde for at et bredt borgerlig samarbeid er mulig, gitt at Venstre får gjennomslag for en ambisiøs miljøpolitikk, en anstendig innvandringspolitikk og en ansvarlig økonomisk politikk, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

Tror du det blir en firepartiregjering? Si din mening i kommentarfeltet!

- Ikke allergi mot partinavn
Dette er viktige krav for Venstre, påpeker Rotevatn.

- Dersom det politiske gjennomslaget er godt, så har ikke vi allergi mot partinavn. Da må vi kunne samarbeide. Det her handler om politikk rett og slett, sier han.

Rotevatn vil onsdag ettermiddag få presentert sonderingsresultatet på landsstyremøtet til Venstre.

- Unge Venstre skal i alle fall ikke stå i veien for et borgerlig regjeringssamarbeid dersom det som er sondert fram så langt er godt, sier han.

- Foretrekker sentrumsregjering
Men selv om Unge Venstre er åpen for en firepartiregjering, legger de ikke skjul på at det beste vil være en sentrumsregjering.

- Vi er jo enige med Venstre i at det vi foretrekker er at vi får en Venstre-, KrF -og Høyre-regjering. En sentrumsregjering vil gi minst mulig politisk avstand, men vi er altså åpne for Frp også dersom politikken er god og liberal, sier han, og legger til:

- Nå er det fire partier som har drøftet sammen, og det er det vi nå skal se på og ta stilling til, sier Rotevatn.

KrFU: - Det er mulig, men krevende
KrFU-leder Elisabeth Løland mener også det er mulig for KrF å sitte i regjering med Frp.

- Jeg er der jeg var valgnatta. Jeg tenkte da jeg så valgresultatet at dette blir krevende, men det er mulig. Der er jeg fortsatt., sier Løland til Nettavisen om en mulig firepartiregjering.

Også hun vil bli informert om sonderingsresultatene på KrFs landsstyremøte onsdag.

- Da blir det lettere å ta stilling til om dette er et prosjekt som KrF bør være med på eller ikke, sier hun.

- Hvor langt kan KrF strekke seg for å komme i regjering?

- Det er de samme tingene som er viktig for oss nå som har vært viktig i mange år, og som vi presiserte i valgkampen at vi må stå hardt på, sier hun.

- Helt avgjørende for om vi kan være stolte
Løland trekker fram flere områder der hun mener KrF må få gjennomslag.

- Vi forventer at vi får godt gjennomslag for utviklingspolitikken vår, og solidaritet med verdens fattige. Det er helt avgjørende for om vi kan være stolte av regjeringen eller ikke, sier hun.

Det andre kravet gjelder asylpolitikken.

- Vi trenger å få gjennomslag for en human asylpolitikk. I tillegg trenger vi en offensiv mot barn som vokser opp i fattige familier i Norge, der trenger vi virkelig å gjøre noe. Jeg opplever at vi må sette et tydelig KrF-stempel på sosialpolitikken for at dette er en reagering vi har lyst på, sier Løland.

- Er du enig med KrF-ledelsen om at det er lite sannsynlig med en regjering med både KrF og Frp?

- KrFU har også sagt at partiene må snakke sammen, men vi har ikke sett sannsynligheten. Etter valget har KrFU støttet det at KrF skal snakke med alle, og da setter man jo alle kluter til for å få det til, sier hun, og påpeker:

- Så må vi se om resultatet er bra nok eller ikke, om vi fikk nok gjennomslag slik at vi kan oppleve at dette er vårt prosjekt og at det er noe vi vil.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

LIVEBLOGG: Regjeringssamtalene direkte.

HTML EMBED