Gå til sidens hovedinnhold

- Nye regler vil gi boligkrise

Forslaget vil føre til dyrere og færre boliger, hevder Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Politikerne i Oslo vil vedta nye regler for leilighetsbygging.

- De har jo full rett til å gjøre dette, men om det er smart det er noe annet, sier en indignert sjef i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Øye mener dette vil gi to uheldige konsekvenser: At det bygges færre leiligheter og at de blir dyrere.

I dag møtes bystyret i Oslo for å vedta nye reguleringsbestemmelse for leiligheter. I bydeler innenfor Ring 3 får utbyggerne nye utfordringer. Det blir slutt på å bygge nye boliger basert på antall rom. Det nye er krav om areal.

- Boligkrise
- Det er ingen rakettvitenskap at dette vil virke prisdrivende. Dette vil medvirke til at prisene i Oslo vil bli høyere. En boligkrise er at det ikke vil bygges nok boliger, dette vil forsterke det, påpeker Øye.

Byrådets forslag er at halvparten av de nye leilighetene som bygges har et areal på 35-75 kvadratmeter. 40 prosent skal være over 70 kvadratmeter. De resterende ti prosentene kan utbyggerne selv avgjøre hvordan skal være.

Les også: Vil stoppe knøttsmå krypinn

- Bedre bokvalitet
Byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen mener dette vil føre til bedre bokvalitet. Hun hevder de gamle reglene har ført til for mange nye leiligheter som rett og slett ikke holder god nok bokvalitet.

- Bokvalitet er et politisk standpunkt. Det er fullt mulig å leve et godt liv på et lite areal. Man kan ikke sette likhetstegn mellom livskvalitet og leilighetsstørrelse. Men jeg skjønner godt at det er et politisk mål, sier Øye.

Han er svært bekymret for at de nye reglene skal sette en stopper for boligutbyggingen.

- Det er markedet, det vil si utbyggerne, som tar risiko. Legger du for sterke føringer blir det ikke bygget boliger, sier Øye.

Han forklarer det med at kostnadssiden ved bygging er presset, på grunn av høye tomtepriser, mye bygging i offentlig sektor, et kokende byggemarked i Europa og høye materialkostnader.

- Å påtvinge en leilighetsmiks som ikke rimer med det markedet etterspør vil garantert virke prisdrivende. De gode intensjonene kræsjer med realiteten i markedet. Hovedproblemer i Oslo er at det bygges for lite. Det mangler 20-25.000 boliger. Dette bidrar ikke til kostnadsreduksjon eller økt produksjon, mener Øye.

- Markedet svelger ikke unna ettroms
Men politikerne kan være for sent ute. Øye forteller at markedet allerede har satt en stopper for de minste leilighetene.

- Der vil markedet selv sette en stopper. Tilbudssiden på ettroms har økt kraftig. Men når jeg snakker med meglere er det veldig sentrumsnære ettroms som det har vært vanskelig å selge i høst. Da fungerer markedet slik at det blir bygget færre ettroms, sier Øye.

Det stemmer godt med det sjefen i bransjeforeningen Boligprodusentene sa til NA24 i forrige uke:

- Det spørs om markedet svelger unna flere små ett- og toromsleiligheter. Det var underskudd på ettromsleiligheter, men jeg tror for mange utbyggere kastet seg på denne trenden og bygget små leiligheter. Desto mindre leilighetene er, desto større problemer er det med å selge. Gode prosjekter med god beliggenhet vil fortsatt selge, sa Per Jæger i Boligprodusentene.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant