HTML EMBED

Mayakokkens vinkjeller

Den paddeflate mexicanske halvøya Yucatán, med sine krystallklare centoter (kilder) der de underjordiske elvene kommer opp i dagen og danner små idylliske oaser i jungelen, er ett av mine favorittreisemål.

Spesielt når jeg har følge med min krimhelt Fredric Drum. Å bade i disse små oppkommene, der småfisk i alle regnbuens farger svømmer under vannflaten, og like fargerike skapninger – sommerfugler – flagrer omkring over vannet, er en paradisisk opplevelse. Om man i tillegg er en tanke interessert i arkeologi og den gamle mayakulturens mange tusen år gamle byggverk, som stikker opp hist og her i jungelvegetasjonen omkring, er tilværelsen fullkommen.

En lykkelig dag, etter en vellykket skriveøkt og filosofering over mayaenes hemmeligheter, gikk jeg til mitt favorittspisested i den lille byen Tulum der jeg bodde, for å nyte et varmt måltid.

Eieren av den lille familiedrevne cantinaen, señor Istvan – en vaskeekete maya – smilte bredt da jeg ankom, og vinket meg ivrig inn på kjøkkenet. «Hva nå?» tenkte jeg, der jeg sto omgitt av putrende gryter og ganekriblende, eksotiske dufter som øyeblikkelig frembrakte pavlovske reaksjoner i munnhulen.

– Kalvenyrer, amigo, sa han.

– Med frijoles kokt i baconfett med hvitløk.

«Intet mindre», tenkte jeg.

Jeg rakk ikke å sette meg før han vinket meg mot en dør som førte ned i en kjeller. En oljelampe ble tent og han pekte ned foran seg med et underfundig, hemmelighetsfullt ansiktsutrykk.

Der sto det en kasse vin, tolv flasker. Spesialbestilt, fortalte han, og ankommet denne morgenen.

Saken var nemlig den, at ved mine hyppige besøk på denne lokale cantinaen som var blitt mitt stamsted – langt utenfor turistfellene – hadde señor Istvan oppfattet min noe avmålte holdning til meksikansk vinproduksjon, og nå aktet han å la meg smake noe som skulle endre mitt standpunkt. Hvilket det også gjorde.

Navnet på vinen er dessverre gått i glemmeboken. Det har ikke opplevelsen.

Oppskrift på kalvenyrer à la Yucatán

Kalvenyrer
Smør og olje
En boks stuede bønner (frijoles)
Baconfett
5–6 finhakkede hvitløksfedd
1/2 dl kjøttbuljong
3 ss fet kokosmelk
En klype finhakket chili
1/2 dl tequila
Salt og honning
Mexicansk salsa og maischips

Slik lager du kalvenyrer à la Yucatán

Rens nyrene og velg de kjøttfulle knollene som du deler opp. Stek dem i en blanding av smør og olje. En boks stuede bønner kokes opp sammen med baconfett, buljong, kokosmelk, honning, hvitløk og chili. Pluss en dash tequila. Smak til underveis. Salsaen kjøper du ferdig, eller lager den selv med din medfødte mexicanske fantasi. Maischipsen brukes som skje.

Vintips til kalvenyrer à la Yucatán

Min venn Istvans vin finner vi ikke her, men en Cetto Cabernet Sauvignon, produsert i Guadalupe-distriktet lengre nord i Mexico, går veldig fint. Nyt vinen og denne lekre retten fra det mayanske kjøkken. Salud!

Cetto Cabernet Sauvignon

Land Mexico
Område Valle de Guadalupe
Produsent L.A. Cetto
Polpris 131,90 kr

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir