(Tidens Krav) – Jeg trodde det var en spøk da politiet ringte, men det viste det seg jo ikke å være. Nå venter jeg på dato og tidspunkt for avhør. Mannen min er regnet som medskyldig og skal avhøres når han kommer hjem fra sjøen, sa Strand til Driva – som først omtalte saken – forrige uke.

Til Tidens Krav forklarer Strand at museproblemer fulgte med på kjøpet da hun og ektemannen overtok småbruket deres i Surnadal for fem år siden.

– Det hadde stått ubebodd i ti år, og de som bodde der før oss hadde bare flyttet fra alt. Det lå fortsatt igjen matrester etter dem, og det er jo et eldorado for mus. Det var som en invasjon – de var overalt. Vi satte opp feller, la ut musegift, tettet igjen der musene kunne komme seg inn, og vi brukte slike skadedyrskremmere med høyfrekvent lyd, sier Strand om hvordan hun og ektemannen omsider ble kvitt musene den gangen.

– Visste ikke at det var ulovlig

Strand forteller videre at musene holdt seg unna i en stund, før de gradvis begynte å komme tilbake for omtrent to år siden.

– Og plutselig var både huset og låven invadert igjen. Vi hadde fått oss to katter, og hver morgen hadde de tatt nye mus. De var inne i skap, det var muselort i alle skuffer, de var i veggene, og på loftet.

Inne i huset la Strand og ektemannen ut musefeller, i tillegg til at de – som sist gang – plugget skadedyrskremmere i stikkontaktene. På loftet brukte de både gift og feller, da kattene ikke kunne komme seg opp dit.

– Men gift kunne vi ikke bruke i huset eller i låven, i tilfelle kattene skulle ta en forgiftet mus. Det var så mange i låven at vi måtte gå inn med støvler, og vi hadde ikke hatt sjans til å bli kvitt dem med bare feller. Derfor foreslo mannen min at vi kunne bruke bøttefeller – jeg vet ikke hvor han fikk idéen fra, men det funket.

Strand forklarer at bøttefellene hun og ektemannen brukte var vanlige bøtter som de fylte med vann og litt frostvæske. Over bøtta var en tom drikkeboks festet med en streng som gikk på tvers, og de smurte peanøttsmør på drikkeboksene for å lokke musene i fella.

– Når musene gikk over strengen og opp på boksen, gikk boksen rundt slik at musa falt i bøtta. Frostvæsken gjorde at musene døde fort – innen 30 sekunder – i tillegg til at vannet ikke frøs, sier Strand og tilføyer:

– Vi ble kvitt musene, og vi har ikke sett noen tegn til en ny invasjon siden.

Ifølge dyrevelferdsloven er det ulovlig å påføre dyr lidelse eller etterlate dyret i hjelpeløs tilstand, og overtredelse av dette kan straffes med bøter og/eller fengsel i opptil ett år. Strand innrømmer at hun var klar over at musene ville lide ved denne avlivningsmetoden, men hun presiserer at verken hun eller ektemannen visste at måten de brukte bøttefeller på var ulovlig.

– Hadde vi visst det, ville vi selvfølgelig ikke gjort det.

– Legger meg flat

Overraskelsen ble derfor stor da Strand fikk en telefon fra politiet forrige uke, med beskjed om at hun var blitt anmeldt for dyremishandling av dyrevelferdsorganisasjonen Noah.

– Jeg er medlem av Facebook-gruppa «Vi som er glade i gamle hus», og da noen i gruppa ba om råd for hvordan man kunne bli kvitt store mengder mus for omtrent to år siden, la jeg ut et bilde av bøttefella. Slik jeg forstod det, har Noah fått med seg dette og anmeldt meg.

Strand forteller at hun innrømmet alt overfor politiet da de tok kontakt med henne.

– Jeg legger meg helt flat, og jeg skal ta konsekvensene av det jeg har gjort. Samtidig klarer jeg ikke helt å se at gift eller musefeller er mer humane måter å avlive mus på – det har skjedd flere ganger at vi har funnet mus som var i live selv om fella hadde slått over dem, sier Strand og fortsetter:

– Jeg er glad i dyr og jeg ønsker selvfølgelig ikke at noen dyr skal lide – heller ikke skadedyr som mus. Men jeg sover fortsatt godt om natta, for å si det slik.

Kjøpte hytte og 107 flaggermus flyttet inn: – Betviler ikke at det kan oppleves som ubehagelig

– Litt bortkastet

På spørsmål om hvorfor Strand ønsket å stå frem med dette, svarer hun at hovedgrunnen var et ønske om å belyse hva Noah velger å bruke ressurser på.

– Jeg mener det er litt bortkastet – ikke minst for politiet, som også må bruke tid på dette.

– Har du fått noen reaksjoner etter saken som ble publisert i Driva?

– Ja, jeg la ut saken på min egen Facebook-profil. Jeg har fått rundt 200 kommentarer på innlegget, og alle er støttende.

Tidens Krav har vært i kontakt med leder av Noah, Siri Martinsen, angående saken og Strands uttalelser, og hun påpeker først og fremst at det er ulovlig å bruke bøttefeller slik Strand og ektemannen gjorde. Når det kommer til bruk av organisasjonens ressurser i denne saken, mener hun det overhodet ikke er bortkastet å anmelde saker som bryter med dyrevelferdsloven.

– Mus blir kanskje ansett som mindre verdt enn andre dyr, men her er det blitt begått et lovbrudd som medfører lidelse for dyr, og da må det få en konsekvens, sier hun og tilføyer:

– Vi får inn mange tips om ulovligheter, og vi prøver å anmelde alt som bryter med dyrevelferdsloven.

Politioverbetjent Helge Berg ved Surnadal lensmannskontor bekrefter overfor Driva at Strand og ektemannen er anmeldt for dyremishandling og kalt inn til avhør.

Oppdaget rotter fem dager etter at de flyttet inn. Etter 18 måneder er de utslitt

Lars ble forbannet da han så dette – nå har også NOAH engasjert seg