Frances Haugen ble verdenskjent da det tidligere i år ble klart at hun var varsleren som sto bak en enorm lekkasje fra teknologigiganten. Foruten selve Facebook eier selskapet også tjenestene Messenger, Whats App, Instagram og Work Place.

Ifølge Haugen er Facebook og Mark Zuckerberg klar over at algoritmene til teknologigiganten er skadelig for brukerne, men tech-selskapet prioriterer å tjene mest mulig penger, fremfor å gjøre noe med problemene de skaper.

Facebook understreker til stadighet sine gode intensjoner, men dokumentene som Frances Haugen har lekket viser at ledelsen i selskapet lukker øynene for problemer som blir påvist av ansatte og andre.

Til tross for all kritikken mot forretningskonseptet til Facebook går selskapet så det griner. Overskuddet i tredje kvartal 2021 var 17 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor, og antallet månedlige brukere har ifølge Facebook økt med 6 prosent til 2,91 milliarder, fordelt på selskapets forskjellige plattformer.

Zuckerberg er problemet

I et intervju med The Guardian sier Frances Haugen at sjefen selv, Mark Zuckerberg er en stor del av problemet til Facebook. Hun beskriver at toppsjefen har en diktatorisk makt over selskapet.

Zuckerberg har full kontroll over Facebook, har majoriteten av de stemmegivende aksjene i selskapet, kontrollerer hvem som sitter i styret og har i økende grad omgitt seg selv med medarbeidere som aldri stiller spørsmål ved hans visjoner og beslutninger.

– Det må endres, sier Haugen og legger til at hun tror aksjonærer i Facebook gjerne skulle endret toppledelsen. Hvis de kunne.

– Aksjonærene, bortsett fra Zuckerberg, har i årevis bedt om at én aksje skal utgjøre én stemme. Jeg er ganske sikker på at det er fordi de hadde valgt et annet lederskap hvis de kunne, sier Haugen i intervjuet.

Haugen er ikke den eneste som mener Zuckerberg og Facebook bryr seg mer om penger og profitt enn samfunnsansvaret sitt. Den amerikanske senatoren Richard Blumenthal kommenterte de lekkede dokumentene slik:

– Disse dokumentene understreker at Facebook-ledelsen gjentatte ganger ignorerte interne varsler og valgte å sette profitt foran mennesker, sa Blumenthal.

Dette sier Facebook

Nettavisen har vært i kontakt med Facebook Norge. De vil siteres på det samme som en anonym talsperson for selskapet sa til The Guardian:

– Historien har et falsk premiss. Ja, vi er et selskap og ja vi har profitt, men tanken om at vi gjør det på bekostning av menneskers trygghet eller velferd misforstår hvor våre kommersielle interesser ligger. Sannheten er at vi har investert 13 milliarder dollar og har over 40.000 mennesker som skal gjøre en jobb: Holde folk trygge på Facebook. Vi har ingen kommersielle eller moralske intensiver til å gjøre noe annet enn å gi så mange som mulig en så positiv opplevelse som mulig. Som alle andre plattformer gjør vi konstant vanskelige beslutninger mellom ytringsfrihet og hatprat, sikkerhet og andre utfordringer. Vi tar ikke disse beslutningene i et vakuum, vi bruker internt ansatte så vel som eksterne eksperter. Men det er alltid best å overlate til folkevalgte å ta disse beslutningene, derfor har vi i mange år etterspurt oppdaterte internett-reguleringer.