Fredag kom Tromsø kommune med forslag til en ny smittevernforskrift etter at kommunen har opplevd sterk smitteøkning den siste tiden. Blant tiltakene er påbud om munnbind innendørs og hjemmekontor for alle som har mulighet til det.

– Vi må gå litt på tå hev nå. Det er de enkle tiltakene vi må tilbake til: Holde avstand, bruke munnbind i kollektivtrafikken, vaske hendene og ikke klemme hverandre unødvendig, sier Steinar Westin. Han er lege, dr. med. og professor i sosialmedisin ved NTNU i Trondheim.

Han mener mye av smitteoppblomstringen vi ser rundt om i landet nå kunne vært unngått hvis man hadde holdt seg til enkle tiltak istedenfor å slippe helt opp.

– Julebordsesongen er definitivt en risikoperiode. Parolen er at vi må te oss på skikkelig vis og ikke gjøre dumme ting. Vi vet jo egentlig fra vår tidligere erfaring hva man må gjøre for å begrense smitten, sier Westin til Nettavisen.

Les også: Hamrer løs etter opp­slag: –⁠ Feil i fortida skal komme tilbake og være en skandale i livet ditt mange år seinere

Han mener at det per nå ikke er nødvendig med nasjonale tiltak.

– Man kan ikke bruke munnbind på julebord, og det er selvsagt en ulempe! kommenterer Westin, som selv ikke har noen planer om å dra på julebord i år.

– Folk flest ser ut å ha sluppet alt av smitteverntiltak. Myndighetene burde sagt tidligere og tydeligere at viruset fortsatt er blant oss, mener Westin.

Les hva assisterende helsedirektør Espen Nakstad og FHI-overlege Preben Aavitsland sier lengre ned i saken.


Viktig råd

Heller ikke FHI-overlege Preben Aavitsland har lagt inn noe FHI-julebord i kalenderen.

– Jeg har ikke fått noen invitasjoner ennå, skriver Aavitsland i et svar til Nettavisen, og slenger på en smiley.

– Jeg bor jo i Kristiansand, så det blir neppe til at jeg reiser inn til Oslo bare for dette, legger han til.

Han er langt fra like bekymret som sin medisinkollega Westin:

– Det meste av den voksne befolkningen er nå vaksinert og dermed godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Vi jobber for å begrense belastningen på helsetjenesten, ikke for å forebygge ethvert smittetilfelle.

Les også: Reitan kjøper lukrativ perle i strand­sonen

– Sånn vi vurderer situasjonen nå, ser vi ikke noen grunn til å endre julebordene. Kommuner som har en utfordrende situasjon ved at deres sykehus er sterkt belastet, kan vurdere lokale bestemmelser, skriver Aavitsland, og avslutter:

– Vårt viktige råd er at folk med symptomer, dropper julebordet.

Nakstad om julebord

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad registrerer at smitten før julebordsesongen er høy i Tromsø og Trondheim, og øker i flere andre byer, som Oslo.

– Smitten har økt på Østlandet den siste tiden, også i Oslo. Vi vet at Oslo kommune følger situasjonen nøye med tanke på råd til befolkningen, sier Nakstad, i forbindelse med Oslo-situasjonen.

– Kan flere steder i landet oppleve tiltak som gjør at julebord ikke kan gjennomføres som planlagt? Bør julebord utsettes til neste år?

Rådene og tiltakene som vurderes går i første rekke ut på og hindre at smitteførende personer beveger seg ut i samfunnet og smitter andre. Det er i denne sammenheng ikke snakk om nedstengninger, men et forsterket smittevern som er målrettet mot grupper som sprer mye smitte, svarer Nakstad.

Les også: Skjønner ingen­ting av MDG-tiraden: –⁠ Burde være glad

Tromsø innfører nå svært strenge tiltak. På spørsmål om hva som skal til for at Oslo, Bergen og andre større byer skal innføre lignende tiltak svarer Nakstad følgende:

– Kommunene i Norge fikk i går et brev fra helsedirektoratet og FHI om hvilke råd de anbefales å vurdere for egne innbyggere ved fortsatt smitteøkning. Avhengig av effekten disse rådene har på smittespredningen, vil det kunne være aktuelt også å innføre andre tiltak i ukene fremover. Dette vil i så fall skje på bakgrunn av en konkret vurdering i hver kommune.

– På pressekonferansen i Trondheim kom det fram at mellom fem og ti prosent bruker munnbind på kollektivtrafikken, til tross for anbefaling om dette. Er "tiltakstrøtthet" en utfordring? Er folk rett og slett lei?

– Det er nok mest av alt snakk om å få befolkningen til å innse alvoret i situasjonen, da tror vi etterlevelsen av smittevernrådene vil bli bedre. Nå er det ikke lenger tvil om hvilke råd og anbefalinger som gjelder, derfor håper vi etterlevelsen styrker seg de neste dagene både i Trondheim, Tromsø og i andre kommuner med økende smittetrend, avslutter Nakstad.