(Bergensavisen)

I 1997 flyttet May-Torill Øyulvstad (67) og samboeren Bjørn Langeland (68) inn i sitt nye hus ved Landsvik på Holsnøy.

– Jeg bodde i rekkehus i Åsane, men Bjørn sa at skulle vi fortsatt være sammen, måtte vi flytte hit. Han er oppvokst rett over haugen her, og han ville ikke bo noe annet sted, forteller Øyulvstad til BA.

Siden har de skapt et hjem på sin avsidesliggende haug. I denne delen av Strilelandet er det god plass mellom naboene.

– Nå får du meg ikke inn til byen igjen. Jeg blir syk og trøtt av eksosen der. Her er det frisk luft. Jeg våkner og sovner til fuglesang hver dag. En herlig plass, rett og slett, sier hun.

Fikk brev om krav

Hagen og drivhusene er fulle av liv. Her vokser det både druer, bær, grønnsaker, urter, busker og blomster. Jorden er fra kompostbingen, gjødselen fra eget Biovac renseanlegg, og vannet til planter og folk er fra eget borehull.

Vannet er imidlertid også kilde til en bitter konflikt med Meland kommune.

I mai 2017 sendte kommunen ut brev til Øyulvstad med varsel om krav om tilknytning til kommunalt vannanlegg.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Klor, stenging og regning

Øyulvstad ba raskt om fritak. Hun argumenterte med at de ble pålagt av kommunen å bygge renseanlegg da de bygget huset. I tillegg har de sitt eget borehull for vann, som tidligere, frem til den kommunale vannledingen kom til området, også forsynte fire nærliggende hytter og hus med vann.

– Jeg har tre grunner til at jeg ikke ønsker å bli tilkoblet det offentlige nettet, sier Øyulvstad og ramser opp årsakene:

– For det første så tilfører de klor, noe jeg ikke ønsker. Vi har rent vann med mineraler her.

– For det andre så er det offentlige nettet stadig utsatt for stenging og restriksjoner. Senest for få måneder siden kom det brunt vann i springen til folk rundt her, og nå er det vanningsforbud på grunn av tørkeperioden. Her har vi aldri hatt noen problemer med slikt.

– For det tredje så har vi brukt masse penger på anlegget vårt, og ønsker ikke å betale mer, oppsummerer 67-åringen.

– Jeg har betalt nok

Regningen for å bli tilknyttet det offentlige nettet ligger det nå an til at Øyulvstad selv må ta. At tomten ligger på sprengt fjell er en fordyrende faktor.

Arbeidet vil komme på i overkant av 150.000 kroner, viser pristilbud hentet inn av Øyulvstad og kommunen. I tillegg kommer tilknytningsgebyr fra kommunen på godt over 20.000 kroner, samt eventuelt andre utgifter med å få vannet inn i huset.

– Jeg betaler ikke en drit. Jeg har betalt nok, fastslår Øyulvstad.

Velkommen på kaffe

Klagen ble avvist av både kommunen og Fylkesmannen i Hordaland, som er siste klageinstans. Kostnadene med tilkoblingen vurderes ikke som «uforholdsmessig høye», og det eksisterende borehullet er ikke tilstrekkelig til at det foreligger «særlige hensyn».

– Kommunen og fylkesmannen har ikke peiling. Det er for gale at de skal tvinge vannet sitt på oss. De ikke engang vært her for å sette seg skikkelig inn i saken. De er hjertelig velkommen hit for å se. Jeg skal til og med spandere en kopp kaffe på dem, lover Øyulvstad.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

– Forstår frustrasjonen

Kommunen opplyser at pålegget om tilkobling er gitt med bakgrunn i kommunestyret sitt prinsippvedtak for tilknytingskrav til kommunalt vann- og kloakkanlegg i uregulerte områder fra 2008.

Vedtaket slår fast at alle bosteder som ligger nærmere enn 200 meter fra hovedledning, blir pålagt tilknytning. Øyulvstads hus er 50 til 70 meter unna ledningen.

Det åpnes for unntak fra tilknytningskravet, men i Øyulvstads tilfelle ble dette altså avvist.

– Meland kommune har forståelse for Øyulvstad sin frustrasjon i denne saken, ettersom hun i dag har vann fra et velfungerende borehull, sier Marianne Aadland Sandvik, juridisk rådgiver for byggesaker i Meland kommune, til BA.

– Vårt ønske er at flest mulig skal få en god og sikker vannforsyning, og det er derfor investert store summer for å få bygd ut nettet. For å sikre utbygging, og sørge for at anlegget drives teknisk og driftsøkonomisk rasjonelt, må kommunen kreve tilkobling, fortsetter hun.

Gir siste frist

Øyulvstad sin eksisterende vannkvalitet er derfor ikke relevant, mener kommunen. De trenger derfor heller ikke å dra på befaring til Øyulvstad.

– Alle grunneierne i området ble anbefalt å koble seg på da kommunen etablerte anlegget i 2013, og fikk opplyst at de som ikke koblet seg på frivillig ville få pålegg om tilkobling på et senere tidspunkt. Tilkobling da ville blitt rimeligere. De som valgte å vente med tilkobling må derfor regne med å tåle et høyere kostnadsnivå, sier Sandvik.

Tre andre grunneiere har også klaget på vedtaket om påkobling, og samtlige pålegg er stadfestet av Fylkesmannen i Hordaland.

– Grunneierne vil få en frist for tilkobling. Hvis denne ikke overholdes vil kommunen vurdere tvangsmulkt for å sikre tilkobling.