Netthandelen økte betydelig under pandemien. I takt med trenden, har også mye av handelen med falske varer flyttet seg over til nettbaserte løsninger. Under Black Week er Patentstyret bekymret for at nordmenn skal kjøpe enda flere piratkopier.

– Nordmenns handlevaner viser at piratkopiering berører svært mange, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret i en pressemelding. Hun påpeker at kopivarer utgjør en helse- og sikkerhetsrisiko fordi det er umulig å vite hva falske produkter inneholder.

– Vi vet også at organiserte kriminelle står bak mye av piratvarehandelen internasjonalt, sier Bengston.

Klar beskjed

– Tolletaten ser en generell økning i varer inn til Norge, sier avdelingsdirektør i vareførselsdivisjonen hos Tolletaten, Anna Kirkeluten, til Nettavisen.

– Dette inkluderer piratvarer. Per i dag har vi ingen analyser av varestrømmene for «black week» spesielt, men det er ikke urimelig å anta en viss økning når utenlandske nettbutikker har tilbudskampanjer, legger hun til.

Hun kommer med en klar beskjed om konsekvensene dersom piratkopier blir stoppet i tollen:

– Tolletaten vil holde tilbake og destruere varene dersom det viser seg at disse er piratkopier. Vi varsler også rettighetshaver om brudd på regelverket både ved import og eksport, sier Kirkeluten til Nettavisen.

– Konsekvensen for privatpersoner kan være at vi destruerer varene som er bestilt. Man risikerer derfor å betale for en vare man aldri får. Tolletaten gjør dette for å beskytte samfunnet og å bidra til bedre konkurransevilkår for de som eier rettighetene til en vare, forklarer hun.

Saken fortsetter under avstemningen.

Blir varene destruert i tollen er det langt fra sikkert at man ser noe til de pengene:

– Om mottaker får pengene igjen fra utenlandsk selger er noe selger og kjøper må avklare seg imellom. Dersom kjøper «burde» skjønne at det er snakk om en piratkopiert vare, så er det lite trolig at kjøper får erstatning fra den utenlandske selgeren. Slike selgere representerer ofte ikke den lovlige eller seriøse delen av næringslivet, sier Kirkeluten.

Sosiale medier

En landsomfattende undersøkelse om netthandel og piratkopier som Patentstyret og Tolletaten gjennomførte i vår, viser at 22 prosent av norske netthandlere har mottatt eller mistenker å ha mottatt en kopivare. 43 prosent var usikre på om varen de kjøper er ekte eller falsk. Det er innen kategoriene klær, sko, og elektronikk at nordmenn oppgir å kjøpe mest kopivarer. Dette er produkter mange kjøper under Black Week.

– Bruk fem minutter på å sjekke tilbudene du får en ekstra gang.

Det sier Tron Ingebrigtsen, IT-sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring, i en pressemelding.

– Svindlerne legger gjerne ut en annonse i sosiale medier med tilbud om akkurat de varene du ikke får tak i noe annet sted. Mange får shoppingglade nordmenn på kroken på Black Friday eller Cyber Monday, sier Ingebrigtsen.

Svært krevende ryddejobb

Det er ikke bare én isolert piratkopi som kan være problematisk etter å ha handlet i en useriøs nettbutikk, advarer Frende:

– Hvis du havner på en falsk nettside eller nettbutikk, kan de personlige opplysningene dine snappes opp av en ID-tyv. Disse kan selges videre på det mørke nettet, sier Ingebrigtsen.

Tyven kan også beholde opplysningene og kjøpe varer i ditt navn. At noen utgir seg for å være deg kan være svært belastende og du vet aldri helt når kravene slutter å dukke opp i postkassa, advarer Frende. Et ID-tyveri kan dessuten ta svært lang tid å oppdage. Når du først skjønner at du er blitt lurt, har du en stor ryddejobb foran deg.

Også internasjonale undersøkelser, trender og rapporter viser at piratvarer kjøpt på nettet er et stort samfunnsproblem. Ferske tall fra EU viser at hele 5,8 prosent av alle varer som importeres til Europa er piratkopier. I sin trusselrapport for 2022 – 2026 utpeker Europol piratkopiering som prioritert område, på linje med annen organisert kriminalitet som narkotika, menneskehandel og våpenhandel.

Patentstyret har 5 spørsmål til netthandlere som vil unngå piratvarer:

  1. Er prisen for god til å være sann?
  2. Har andre hatt dårlige erfaringer?
  3. Har nettbutikken kontaktinfo?
  4. Er det dårlig språk og rare skrivefeil?
  5. Er domenenavnet merkelig?