Gå til sidens hovedinnhold

Hver tiende dropper innboforsikring

Mer enn hver tiende Oslo-husstand dropper innboforsikringen, ifølge en ny undersøkelse. Konsekvensene kan bli fatale, advarer forsikringsselskap.

Spesielt når det brenner i store blokkomplekser hvor flere boenheter ryker med på én gang, viser det seg gang på gang at mange får problemer på grunn av manglende forsikring, opplyser forsikringsselskapet Gjensidige, som trekker frem storbrannen på Grønland i juni i fjor som et eksempel.

Tolv prosent dropper innbo

– I Oslo er det faktisk så mange som 12 prosent som ikke har innboforsikring, sier informasjonsrådgiver Biørn Arnesen i Gjensidige, som har fått undersøkelsen utført gjennom av Ipsos MMI.

– Når folk er blitt spurt i Oslo, har det vist seg at seks prosent som ikke vet om de har slik forsikring, tre prosent svarer at de ikke er dekket og tre prosent er usikre, men tror sameiet de bor i har en slik forsikring. Men sameiet har jo ikke det, sier Arnesen.

LES OGSÅ: Storbrann på Grønland

Mange husløse på Grønland

Han opplyser at mange fikk problemer da de ble stående husløse etter storbrannen på Grønland, der over 80 ble evakuert da brannen brøt ut.

Det samme viste seg etter en storbrann i en boligblokk på Greåker i Østfold, der det var opprør blant flere husløse beboere over at sameiets forsikringsselskap ikke skaffet dem et sted å bo – samtidig som de var uten innboforsikring.

– Ett av punktene i en innboforsikring, er jo at du kan bo på hotell og få det dekket av forsikringen din hvis du må bo et annet sted som følge av skade på huset, sier Arnesen.

LES OGSÅ: – Vet du hvor ofte matlaging fører til branner i Oslo?

Sameiet forsikrer bare bygningen

En boligforsikring som et sameie eller et borettslag har tegnet med et forsikringsselskap, gjelder bare selve bygningen med fastmontert interiør.
Undersøkelsen sier for øvrig ikke noe om hvorfor så mange dropper innboforsikring.

– Det har vi ikke spurt om, men vi fikk noen erfaringer i kjølvannet av brannen på Greåker. Det går på at mange ikke er klar over at de bør ha forsikring. Det gjelder for eksempel en del nye landsmenn som ikke kjenner systemet. En del velger bort forsikringen av økonomiske årsaker, andre har ikke betalt regningen, sier Arnesen.

Undersøkelsen ble utført i april i år. 4.202 personer over 15 år er spurt, derav 400 i Oslo.

LES OGSÅ:

Gravearbeid stenger Østfoldbanen

Nødbluss startet to branner

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis