Gå til sidens hovedinnhold

– Stadig flere opplever rasisme

– Si ifra, send klagebrev dersom du føler deg diskriminert. Vi vil ha en mangfoldig og tolerant by, sier talsperson i OMOD.

OSLO: Organisasjonssekretær i Organisasjon mot offentlig diskriminering, OMOD, Anita Rathore bekrefter overfor dittOslo.no at organisasjonen stadig får flere henvendelser om diskriminering og forskjellsbehandling.– Vi får henvendelser fra folk om at de føler seg mistenkeliggjort uten at de forstår at det er grunn til det, sier hun.

Resultatløs kontroll

Rathore var tilfeldigvis på kafeen Bolivar da episoden fant sted i gaten, fredag.

LES SAKEN: Opplevde rasisme i egen gate

– Når politiet ikke kan kommunisere på en profesjonell og rolig måte kan det oppleves av mange som trakasserende og diskriminerende. En langvarig resultatløs kontroll som involverte to politipatruljer på gateplan hvor det er mange tilskuere kan bidra til å forsterke den opplevelsen.

Hun synes at politiet bør bruke denne saken til å se på hva de responderer på og hvorfor. Hva var den konkrete foranledningen til denne saken? Vi ser hele tiden folk frakte varer inn og ut av varebiler, hva var det i henvendelsen denne fredagskvelden som gjorde at politiet valgte full uttrykking med blålys på et ellers travelt tidspunkt? Det ville være interessant å høre lydloggen, og høre hva det var som konkret overbeviste politiet om at dette var en reell og viktig situasjon som de måtte prioritere. De involverte har krav på innsyn i lydloggen.

Uforståelig ressursbruk

Ut i fra fredagens episode synes hun det er viktig å diskutere politiets ressursbruk.

– Det var to politipatruljer involvert i saken og politiet var tilstede i over en time. Sett ut i fra de knappe ressursene politiet sier de har, er det påfallende at det er dette de kan prioritere en fredagskveld; en kontrollsak som det ikke kommer noen ting ut av. Så vidt jeg forstår og kunne se håndterte de to patruljene på stedet saken ganske forskjellig, sier Rathore.

Hun understreker også at det er viktig at politibetjenter har sitt tjenestenummer synlig.

– Det som også er interessant med denne saken, og som vi har sett i andre saker er at de kontrollerte får en kontrollpakke. Er noe i orden sjekker man videre uavhengig av foranledningen til kontrollsituasjonen. Politiet kan be noen om å identifisere seg med pass, dersom det er en utlendingskontroll, men ved andre kontroller holder det med annen id. Her ble noen først bedt om å legitimere seg, og deretter ble de bedt om å fremvise pass. En id-sjekk gikk altså over til å være en utlendingskontroll. Hva var begrunnelsen for det?

Hun mener det er spesielt viktig at folk som opplever liknende situasjoner, sier i fra og sender klagebrev til rette instans.

– Vi i OMOD er i samarbeid med politiet om hvordan vi kan få en trygg og mangfoldig by. Politiet må få tilbakemelding når man har opplevd saker som dette, ellers registreres det ikke, og politimesteren vet heller ikke om det. Det gagner ikke politiet, og ikke oss som borgere i denne byen, understreker hun.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant