Gå til sidens hovedinnhold

Hva skal jeg bli?

Som elev på 10. trinn står man plutselig ved et veiskille. Mulighetene er mange, og valget er vanskelig.

OPPSAL: I samarbeid med FAU (foreldrenes arbeidsutvalg), arrangerte Oppsal videregående skole tirsdag kveld yrkesmesse for sine elever.
Med tanke på at seansen foregår utenfor skoletid, er oppmøtet imponerende.
- Det henger nok litt sammen med at vi har gjort dette obligatorisk, sier undervisningsinspektør Erlend Sollie, som gleder seg over endelig å ha fått til en sånn kveld.
Foreldrene representerer vidt forskjellige yrkesgrupper. For å nevne noen: Advokat, kirurg, sykepleier, vernepleier, revisor, kokk, flyvertinne, tømrer, takstmann, telemontør, TV-fotograf, siviløkonom, psykolog – samt medier, kommunikasjon, og salg.
Elevene blir oppfordret til å slå av en prat med så mange som mulig, selv om de kanskje allerede har staket ut veien videre i utdannelsen.
Hva kjønnsfordeling angår, er retningen valgene påfallende. Jentene går til helse- og sosial, mens gutta er jevnt fordelt på jus og yrkesfag.
Amalie og Martine synes det er vanskelig med så mange valgmuligheter. Likevel har de en klar formening om hvor de befinner seg om 20 år. Amalie har lyst til å jobbe med film, og Martine vil jobbe med journalistikk eller musikk.
- Har dere alltid visst hva dere ville peile dere inn på?
- Nei, da jeg var liten skulle jeg ble veterinær, sier Martine.
- Ja, jeg også, smiler Amalie som tror det kanskje er alle ungpikers drøm, akkurat som guttedrømmen er å bli fotballproff.
- Men om 20 år er dere 35 år og godt voksne – hva tenker dere om familie og barn?
- Det ligger faktisk i bakhodet. Vi var innom flyvertinne-standen først. Når man er ung er det selvfølgelig spennende å reise. Men skal man ha familie - og det har vi jo lyst til! sier jentene i kor – er det kanskje ikke fullt så moro å være mye borte?
Konklusjon: Yrkesfag sliter med rekrutteringen. De fleste elevene vil ta videregående med studiospesialisering, for deretter å komme inn på høyere utdanning.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?