RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

"Big Blue" på PC-selgeren

Sist oppdatert:
IBM skal være i ferd med å trekke seg ut av produksjon av PCer, og skal være i forhandlinger om salg som kan bringe inn mer enn 2 milliarder dollar
Ifølge flere amerikanske medier skal IBM, som revolusjonerte PC-industrien, være i ferd med å selge seg ut av PC-produksjon.

Selskapet, som også kalles Big Blue, er den tredje største PC produsenten etter Dell og Hewlett-Packard. New York Times avslørte fredag planene om salg etter å ha snakket med kilder som hadde kjennskap til forhandlingene.

Det spekuleres i en prislapp på mellom en og to milliarder dollar for enheten til IBM, som produserer PCer, bærbare og notebooks.

Kineserne kommer!

Heteste kandidat for å kjøpe skal være Hong Kong-selskapet Lenovo Group, som er Kinas største produsent av PCer.

Hverken IBM eller Lenovo ville kommentere avisens spekulasjoner.
IBM har solgt seg ut av lavmarginsegmentet innen lagring og minne de siste årene, men har investert kraftig i de områdene hvor veksten finnes; tjenester og programvare.

Selskapet har også fokusert på server-markedet, hvor de er en av de ledende spillerne.

PC - den nye råvaren

Ifølge Reuters skal Gartner, en amerikansk analysehuset, ha spådd i en analyse at tre av de topp ti spillerne innen PC-markedet vil forsvinne ut innen 2007, som følge av lavere vekst og minkende marginer.

Gartner nevner ingen selskaper i rapporten, men det er klart at amerikanske selskaper som i dag dominerer denne markedsplassen vil merke større konkurranse fra kinesiske og andre asiatiske konkurrenter i tiden som kommer.

Merrill Lynch, den amerikanske investeringsbanken, skriver i et notat til sine kunder at dersom ledelsen i IBM bestemmer seg for å selge så tar de et langsiktig strategisk valg ved å stemple PCer som en "Commodity" - en råvare.

Men det er ikke alle som er enige i dette. Flere mener at IBM har en stor fordel av å selge PCer, som er kjent for å ha en meget god kvalitet, for å sikre seg en markedsadgang til større selskap når de skal selge servere og programvareløsninger.

Uansett, Bloomberg News rapporterte fredag kveld at Merrill Lynch skal ha blitt hyret inn av selskapet for å bistå med salget, uten at noen av partene ville kommentere dette heller.

Lenovo sa i april i år at de mest sannsynlig ville entre det internasjonale markedet gjennom oppkjøp, og at finansieringen at oppkjøp ville ikke "bli et stort problem" skriver Reuters.

Dermed kommer enda en kinesisk aktør og endrer spillereglene på et område som så langt har vært dominert av tunge, trygge og kjente amerikanske spillere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere