RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

#jegharopplevd: - Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid

«Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid, at jeg er for stygg til å bli pult og en avskyelig hore når jeg selv velger hvem jeg vil ha sex med», skriver Cathrin Svanevik Frøyen (36) i en kronikk i Aftenposten.
«Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid, at jeg er for stygg til å bli pult og en avskyelig hore når jeg selv velger hvem jeg vil ha sex med», skriver Cathrin Svanevik Frøyen (36) i en kronikk i Aftenposten. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Cathrin Svanevik Frøyen (36) vil dette kvinnesynet til livs.

I en kronikk i Aftenposten hun har kalt «Et slags svar til Thomas Seltzer», tar Frøyen et oppgjør med nedverdigende behandling og syn på kvinner.

Kronikken har fenget tusenvis av kvinner, som åpner seg på «#jegharopplevd».

I kronikken skriver hun at:

«Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid, at jeg er for stygg til å bli pult og en avskyelig hore når jeg selv velger hvem jeg vil ha sex med. Når jeg setter grenser har jeg vært surmaget, bitter, stygg og frigid. Jeg liker menn veldig godt. Liker å prate med dem og henge med dem. Og innimellom er noen av dem svimlende vakre for meg. Men det er risikabelt å ha kontakt med dem. Det fleste menn oppfører seg bra.»

I en kronikk i Aftenposten hun har kalt «Et slags svar til Thomas Seltzer», tar Cathrin Svanevik Frøyen (36) et oppgjør med nedverdigende behandling og syn på kvinner.

- Det er ikke så vanskelig

I et intervju med Nettavisen fredag, understreker Frøyen at:

- Dette er egentlig ikke så vanskelig: Det handler om å behandle kvinner – og menn – med den respekt de fortjener.

«Jeg er blitt litt sovevoldtatt og litt slossvoldtatt. Hvorfor sier jeg litt? Fordi litt ufrivillig penetrering er så dagligdags og dessuten har jeg et godt forhold til kroppen min og vil gjerne få meg en kjæreste en dag, og da kan jeg ikke stå frem som skitten og ødelagt. Slossvoldtekten klarte jeg å kjempe meg ut av. Den tvungne inntredenen i underlivet mitt var kort. Men jeg fikk skammet meg lenge. For han skrøt til de andre og alle lo av meg. Om jeg skal regne raskt over, vil jeg anslå at en tredjedel av venninnene mine er blitt sovevoldtatt,» skriver hun i kronikken.

- Hvordan opplever du denne overveldende responsen?

- Jeg synes det er veldig bra at damer kan fortelle om dette. Fantastisk! Samtidig er det viktig at kvinner åpner seg i tråd med de grenser de selv har, slik at det blir greit å leve videre med, sier hun.

Hun sier hun er usikker på om hun fikk frem det hun egentlig ville.

- Jeg vil ha med menn i debatten

- Hva ønsket du å oppnå med ditt innlegg, som startet på Facebook?

- Perspektivet. Det er vanskelig for mange menn å forstå kvinner – hvorfor vi protesterer mot en sjargong hvor kvinner blir seksualisert og sett på som objekter. En del menn har ikke spesielt innblikk i den tilværelsen, sier hun .

I motsetning til lukkede kvinneforum, ønsker Frøyen en åpen debatt:

- Jeg vil ha med menn i debatten, de vet at mange kvinner opplever mange ting – og med økt bevisstgjøring, kan vi komme oss fremover. Dette er et forsøk på brobygging.

Les også: «Kanskje jeg skal lage en tegning av Thomas tar Halvorsen i ræva?»

- Ikke fått mén

Selv preller negativ kritikk av på henne:

- Jeg lar folk mene som de vil. Selv er jeg heldig – jeg har ikke fått negative mén av egne erfaringer, og har aldri forbundet det med skam å fortelle.

Om sin egen barndom, skriver hun i kronikken:

«Jeg ble banket opp jevnlig gjennom barndommen. De voksne sa at han sikkert var forelsket i meg. Som tolvåring oppdaget jeg at menn iblant gav meg frysninger og gjorde at jeg følte meg avkledd og utsatt av måten de så på meg. En lærer klådde på meg. Når jeg går forbi en gruppe menn stålsetter jeg meg i tilfelle de roper noe fornedrende.»

- Gå forsiktig frem

- Alle uønskede tilnærmelser er ikke trakassering, presiserer hun.

- Hvilket – om noe – ansvar føler du for den videre debatten?

- Jeg er ydmyk i forhold til alle kvinner som nå åpner seg. Det synes jeg er bra, samtidig som jeg inderlig håper åpenheten ikke etterlater noe tomrom, sier hun.

- Vi må aldri gi opp

- Hva med de gutter og menn som opplever trakassering fra jenter og kvinner?

- Det er nok en enda høyere terskel for dem å si fra, men dette er det like viktig å komme til livs. Det er mye som ikke er endret på 50 år: Vi må aldri gi opp kampen for «lik respekt for kjønnene», sier hun.

Følg tråden og delta i debatten på Twitter her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere