*Nettavisen* Nyheter.

- Hva? Det tjente jeg da jeg var 15 år!

Nina Exposito Holmen (t.h.) kom til N Lie-Nielsen i Strandgaten for å kjøpe kaffe lørdag morgen. I stedet slo hun av en prat med streikevaktene, og ble rasende da hun fikk høre hva de ansatte har i lønn. - Jeg støtter denne streiken, sier hun til BA. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Handel og Kontor varsler opptrapping av butikkstreiken.

30.08.14 14:05

Ansatte i 48 butikker over hele landet er i streik lørdag morgen, etter meklingsbrudd mellom NHO og Handel og Kontor natt til lørdag.

I første omgang er 205 medlemmer av tatt ut i streik. Disse er fordelt på 48 butikker.

Onsdag kan streiken bli trappet opp.

Meklingen omfattet ansatte i såkalte produksjonsutsalg, som gullsmeder, blomsterbutikker, slakterforretninger og bakerier.

HKs hovedkrav har vært å harmonisere lønningene i handelen. De ansatte som nå streiker, tjener ifølge Handel og Kontor opp mot 2.600 kroner mindre i måneden enn sine kolleger i varehandelen.

Blant de som er tatt ut i streik, er ansatte i Lie-Nielsen Strandgaten, Bergen. Lørdag morgen holdt de streikevakt utenfor butikken, skriver Bergensavisen.

I døren blir kundene møtt av et skilt som sier at butikken «håper å kunne åpne klokken 11».

Klikk på bildet for å forstørre.

«Vi håper å kunne åpne klokken 11,» står det på et skilt på døren i Strandgaten. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

– Jeg blir så sint av dette

– Det har gått ganske greit så langt, men vi har så vidt begynt. Vi har fått støtte av de faste kaffekundene våre, forteller Guri Strand Karlsen, som vanligvis hadde jobbet på denne tiden.

En av de mest ivrige kundene kommer når BA er tilstede.

– Jeg blir så sint av dette. 137 kroner fikk jeg da jeg var 15, sier Nina Exposito Holmen når hun får høre timelønnen til Strand Karlsen.

Den kaffetørste damen er innom Lie-Nilsen i Strandgaten hver morgen for å kjøpe kaffe før hun skal på jobb i en av butikkene i nærheten.

– Jeg støtter denne streiken. Bare si fra om jeg skal hjelpe dere med noe, sier hun.

Det setter de streikende stor pris på.

– Det er kjekt med engasjerte kunder. Det er når vi merker forskjell på naboene sin timelønn, sier Cecilie Christiansen.

Hun har ansvar for to bakeriutsalg og har fagbrev som baker, og tjener derfor litt mer enn kollegaen sin.

Men de som gjør den samme jobben på en dagligvarebutikk tjener 15-30 kroner mer.

– Det er ganske drastisk. De gjør akkurat det sammen som en i bakeriet på en Ica-butikk, sier Tor Andreas Bremnes som er ungdomstillitsvalgt i HK.

Han var tilstede utenfor butikken for å støtte de streikende sammen med kollega Beate Tvedt Johannessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant de som er tatt ut i streik, er ansatte i Lie-Nielsen Strandgaten. Lørdag morgen holdt de streikevakt utenfor butikken. Fra venstre: Beate Tvedt Johannessen fra Handel og Kontor (HK), ansatt Guri Strand Karlsen, ansatt Cecilie Christiansen og Tor Andreas Bremnes som er ungdomstillitsvalgt i HK. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Meklet i to dager

Partene møttes hos Riksmekleren torsdag og meklet i to dager før bruddet natt til lørdag.

HKs hovedkrav har vært å harmonisere lønningene i handelen. De ansatte som nå streiker, tjener ifølge Handel og Kontor opp mot 2.600 kroner mindre i måneden enn sine kolleger i varehandelen.

– Å gå til streik er en avgjørelse vi ikke har tatt lett på. Dette er første gang vi streiker på dette tariffområdet. De trodde kanskje at vi skulle bøye av siden vi er kvinner. De tok feil. Vi er beredt til å ta kampen nå, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor natt til lørdag.

Provosert

Hun er provosert over at NHO ikke ville gå med på den samme planen for å harmonisere lønningene slik de gjorde med Transportarbeiderforbundet tidligere denne uken.

HK har registrert at Transportarbeiderforbundet for tre dager siden kom til enighet med NHO om en harmonisering for sine medlemmer. Dette i form av en opptrappingsplan og garanti for minstelønnsutvikling», skriver Sundnes i en pressemelding.

NHO beklager

NHO beklager streiken, men sier de ikke kunne gå med på kravene

– Vi kan ikke forhandle fram undergangen for våre medlemsbedrifter, sier NHOs forhandlingsleder Elisabeth Lea Strøm.

Hun sier NHO var innstilt på å gi Handel og Kontor et lønnstillegg innenfor rammen av frontfaget i år.

– Det ville betydd fem-seks kroner for de fleste, men dette er snakk om små faghandler, som blomsterbutikker, bakeriutsalg, og lignende. Disse har ofte liten omsetning, høye lønnskostnader i forhold til lønnsevne og mange har røde tall, sier Lea Strøm.

NHO avviser at konflikten dreier seg om kvinnekamp.

– Dette handler ikke om likelønn eller kjønn. Dette handler om lønnsevne, at bedriftene skal overleve, sier NHOs forhandlingsleder.

Les flere saker fra Bergensavisen her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.