RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TIGGING: Forfatter Karin Fossum og kunstner Morten Viskum (innfelt) gir begge til tiggere. - Nøden er så stor. De gjør de det de er nødt til, sier Fossum
TIGGING: Forfatter Karin Fossum og kunstner Morten Viskum (innfelt) gir begge til tiggere. - Nøden er så stor. De gjør de det de er nødt til, sier Fossum Foto: Rune Folkedal (Drammens Tidende)

- Jeg forstår ikke hvorfor folk reagerer på tiggere

Karin Fossum forsvarer tiggerne.

I et leserinnlegg i dagens Drammens Tidende tar den kjente Lier-forfatteren et oppgjør med det hun mener er uvitenhet og fordommer rundt tiggerdebatten.

LES LESERINNLEGGET HER

Bagatell

– Tigging har eksistert til alle tider og er kommet for å bli, sier hun til dt.no.

Forfatteren mener mye bunner i uvitenhet.

– Jeg har reist mye i verden og sett nøden på nært hold. Den har gitt meg et perspektiv som gjør at når en romkvinne sitter på Bragernes torg med koppen sin så er det en bagatell.

Utrygge

Fossum forstår heller ikke at folk føler seg utrygge.

– Det er snart 45 år siden innvandringen kom til Norge – hvor lang tid trenger vi på å venne oss til at vi er blitt et multikulturelt samfunn, spør hun.

– Vi kan ikke utrydde dem, og når Frp sier at ingen har klart å tigge seg ut av fattigdom, så vet alle det. Men det er ikke det det handler om. Dette er mennesker som lever en dag av gangen, de har ikke råd til å vente på andre løsninger.

Støtte fra ekspert

Fossum mener det er en skam at regjeringen åpner for et kommunalt tiggerforbud og at ordfører Tore Opdal Hansen har signalisert at han vil gå inn for et forbud i Drammen.

– Spørsmålet er hvem kan vi med loven i hånd fjerne fra gata? Tiggerne sitter helt rolig og ber om penger, og da kan jeg ikke forstå at vi har rett til å be dem om å flytte seg.

– Ikke alle opplever tiggerne som rolige...

- Hadde jeg opplevd å bli antastet hadde jeg også reagert, men jeg mener det likevel ikke er nok. Man kan bli stoppet av så mangt i bybildet, sier hun,

Forfatter

Karin Fossum får støtte fra fagansvarlig for deltidsstudiet i menneskerettigheter på Høyskolen i Buskerud og Vestfold, Lars Petter Soltvedt.

– Tigging er en klar menneskerett i forhold til fri ytring. Å be om hjelp er en måte å ytre seg på. Og i den grad denne ytringen ikke er til skade for andre, vil et forbud være et brudd på de internasjonale menneskerettighetene, sier han.

Soltvedt legger til at bildet komplisert.

– Man bør holde tungen rett i munnen og vurdere forholdene. Er det snakk om menneskehandel eller utnytting, mener jeg kommunen har sitt på det tørre, men ser man på tigging isolert sett så vil et forbud være et menneskerettighetsbrudd.

Viskum som tigger

Kunstner Morten Viskum har også kastet seg ut i tiggerdebatten og har laget årets avstøpning av seg selv som tigger.

– Et generelt forbud går ikke for meg, sa han i et tidligere intervju til Drammens Tidende.

– Jeg synes det er vanskelig å gå forbi uten å gi.

Også Karin Fossum gir til tiggere.

– Alle er i sin fulle rett til å spasere forbi. Men for meg er dette mennesker som trenger hjelp og som jeg vil ha her. Det er ikke sånn at jeg blir veldig glad hvis de oversvømmer Bragernes torg, men dette vil regulere seg selv. Det er bare plass til en viss mengde tiggere, akkurat som det bare er et marked for en viss mengde butikker eller kjøpesentre, understreker hun.

Les flere saker fra Drammens Tidende!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere