RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 0 kroner til politiet

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Frp: - Hva slags budsjett er dette, kjemisk fritt for politikk?

STORTINGET (Nettavisen): - Regjeringen har ikke prioritert noe som helst. Budsjettet er kjemisk fri for politikk, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein til Nettavisen.

- Regjeringen styrer som om Norge var et fattig land, sier han.

Les også: Slik skal Sigbjørn kutte

Bruker 17 milliarder mindre
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) strammet inn pengekranen i revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen vil bruke 17 milliarder kroner mindre enn det ble lagt opp til i statsbudsjettet i oktober.

Nøkkeltallene i det nye budsjettet er som følger:

  • Skatteanslaget går opp med 10 milliarder.
  • Økt utbytte fra statens selskaper er på 4,5 milliarder.
  • Sparer én milliard på klimakvoter.
  • 500 millioner til vei og jernbane.
  • Sparer 0,5 milliard på å utsette Mongstad, men bruker noe mer på testanlegget.

Frp: - Bekymret
- Det er rart at det ikke er satt av én krone til politiet. Regjeringen har skrytt av at de har en plan for politiet, derfor er jeg overrasket, sier Leirstein til Nettavisen.

Frp er bekymret over at revidert budsjett ikke åpner for flere polititjenestemenn.

- Det har vært vedvarende fokus på at politiet har blitt mindre synlig ute blant folk. I tillegg har det kommet varsler om at mange av politistudentene ikke får jobb. Likevel forbigås politibudsjettet i stillhet i revidert nasjonalbudsjett, sier Leirstein, som er finanspolitisk talsmann i Frp.

- Det er manglende satsing på politiet som er vår hovedbekymring etter å ha lest revidert budsjett, sier han.

Leirstein minner om at Politidirektoratets driftsanalyse som ble lagt fram forrige uke, viste at det er blitt færre politifolk i synlig ordenstjeneste og at politiberedskapen er blitt svekket de siste årene.

- Svak satsing
Frp mener i tillegg at regjeringens revidering av budsjettpostene om infrastruktur er svak.

- Siden statsbudsjettet ble lagt fram i høst har vi fått flere alarmerende rapporter om tilstanden i norsk infrastruktur. Det krever handling. Vi ser i dag resultatene av manglende satsing på jernbanen. Den situasjonen vil spre seg til flere områder om vi ikke gjør krafttak for infrastrukturen, mener Leirstein.

- Generelt gir revidert budsjett preg av en regjering som ikke tar politiske valg, men bare foretar administrative justeringer. Jeg er helt overbevist om at det ikke var dette velgerne ba om ved valget.

- Revidert budsjett gir inntrykk av at regjeringen mener Norge er et fattig land. Det er ingen mening i at vedlikeholdsetterslepet skal øke samtidig som vi har arbeidsledige anleggsarbeidere og 2700 milliarder kroner på bok, sier Ulf Leirstein.

Høyre: - Skyver problemene foran seg
- Dette er skuffende og mer administrasjon enn politikk, sier finanspolitisk Jan Tore Sanner i Høyre til Nettavisen.

- Det er gledelig at oljepengebruken går ned, men dette skyldes ikke at regjeringen evner å prioritere. Det er skatteinntektene og utbytte fra statsselskapene som øker. Regjeringen skyver problemene foran seg, sier Jan Tore Sanner, som også er nestleder i Høyre.

- Jeg finner ingen spor av finansministerens varslede innstramminger og uttalelser om behovet for klare prioriteringer i budsjettet, sier Sanner.

Den største trusselen for norske arbeidsplasser er nå faren for økt rente og sterkere krone.

- Det er skuffende at regjeringen ikke starter den vanskelige jobben med å få ned oljepengebruken, men heller sitter stille og håper problemene i norsk økonomi skal gå over av seg selv, sier Sanner.

Han er heller ikke fornøyd med prioriteringene på samferdselssiden, og mener det ikke er nok med ekstrabevilgningen regjeringen nå foreslår til vei og bane.

- På samferdselssiden er det åpenbart et behov for andre løsninger, men det eneste regjeringen vil, er å klatte litt her og der, sier Sanner til Nettavisen.

Han sier at Høyre ønsker at det opprettes et vedlikeholdsfond, slik at standarden på vei og bane kan komme opp på et forsvarlig nivå.

Venstre: - Usedvanlig lite politikk
- Denne regjeringen har ingen vilje til å gjøre noe med landet, de tar ingen politiske grep, sier Venstres leder Trine Skei Grande til Nettavisen.

- Det er i og for seg bra at Regjeringen bruker det meste av de økte inntektene og utbytte til raskere å nærme oss handlingsregelen, men vi har fortsatt en regjering som etter fem år med makten ennå ikke har foretatt noen reelle politiske prioriteringer. Det er ikke et eneste reelt kutt eller en reell omprioritering i forslaget til RNB 2010. Jeg savner en tydelig og sterkere satsing på miljøprosjekter og kunnskap og skole, sier Trine Skei Grande.

Venstre er spesielt bekymret over at den samlede miljøprofilen i revidert budsjett er svekket med over en milliard kroner.

- Kuttene i kjøp av klimakvoter er ikke overraskende, det er noe Venstre har påpekt manglende realisme i lenge, men det er bekymringsfullt at kutt i klimakvoter og kutt i de samlede bevilgningene til CO2-rensing på Mongstad ikke kompenseres med økt satsing på andre miljø- og klimaområder, som for eksempel kollektivtransport, klimaforskning, økt satsing på alternativ energi og miljøvennlig næringsvirksomhet, sier Venstres finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden.

- Hva synes du om ekstrabevilgningen til jernbanen?

- Det er bare småpenger, sier Skei Grande til Nettavisen.

KrF: - Synlig politi?
- Etter vår mening bør et revidert budsjett ta tak i det som er akutt, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til Nettavisen.

- Vi ser at regjeringen ikke velger å møte de akutte behovene i barnevernet, rusomsorgen, politiet og den videregående skolen når de legger fram sitt reviderte budsjett i dag. Dette er en misbrukt anledning, sier Syversen.

- Politireformens mål om mer synlig og nært politi, følges ikke opp. I stedet ser vi nå betydelig budsjettkutt på driften i mange politidistrikt, noe som skaper utrygghet for innbyggerne, sier han.

Han påpeker også at:

  • Over 4000 står i kø for å få rusbehandling. I stedet for å fylle tomme behandlingsplasser, velger regjeringen å dra inn ubrukte midler.
  • Barnevernet har varslet om stor underdekning i hele landet, ikke minst i storbyene. Dette er en sårbar gruppe som trenger hjelp nå.

- Det er positivt at vi nærmer oss handlingsregelen for oljepengebruk, selv om økte skatteinntekter og utbytte er hovedårsaken til dette. KrF er også glad for at stat/kirke-forliket følges opp med en bevilgning på 6 millioner kroner til demokratireformen, avslutter Syversen.

SV: - Veldig fornøyd med togsatsingen
- Vi er veldig fornøyd med togsatsingen, sier SVs finanspolitiske talsmann, Lars Egeland, til Nettavisen.

- Nå er det ikke penger det står på. Jernbaneverket har fått de pengene de kan bruke, og litt, sier Egeland fornøyd.

Han viser blant annet til ekstrabevilgningen på 64 millioner kroner til det nye dobbeltsporet som skal bygges mellom Oslo og Ski.

- Disse pengene gjør at de kan kjøpe grunn og komme i gang tidligere, sier han.

Ap: - Budsjett for lav ledighet
- For det første er det et budsjett for fortsatt lav arbeidsledighet. Samtidig skjerper vi innsatsen på vei og bane, sier Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen, til Nettavisen.

Pedersen sier hun er glad for at det satses mer på jernbanen.

- Det som er særlig viktig er vedlikehold og satsingen på dobbeltspor mellom Oslo og Ski. Og dette kommer på toppen av de bevilgningene som allerede ligger der, sier hun.

Hun vedgår samtidig at det er mange gode tiltak som ikke får penger:

- Det er mange gode, velbegrunnede formål som ikke får penger denne gangen, fordi regjeringen er enig om å holde igjen på oljepengebruken, sier Pedersen.

- Blir kamp om kronene
- Vil det bli ytterligere innstramninger i neste års statsbudsjett?

- Vi skal jo bruke mindre oljepenger. Akkurat hvor nivået blir, er det ikke konkludert med ennå. Men vi skal jo nærme oss 4-prosentbanen, og da er det klart at det blir kamp om kronene, sier hun.

Finansministeren: - Vi kan ikke rømme fra finanskrisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere