- 1000 døde i Libya

Foto: STR (Reuters)

Italias utenriksminister Franco Frattini anslår at 1000 mennesker har dødd i Libya.

23.02.11 15:45

- Vi har ikke noen fullstendig informasjon på antall mennesker som har dødd. Vi mener estimatet på rundt tusen er troverdig, sier Italias utenriksminister Franco Frattini til Reuters.

Frattini har også fått informasjon fra den italienske ambassaden i Tripoli som tilsier at Gaddafi har mistet kontroll over hele den østlige regionen Cyrenaica.

Det er meldt at statsleder Muammar al-Gaddafi har satt inn jagerfly, artilleri, stridsvogner og leiesoldater for å slå ned på demonstrantene i Libya.

Men mange av nyhetsmeldingene fra det hermetisk lukkede landet er vanskelig å få verifisert. Det er tidligere i uken meldt om flere hundre drepte i forbindelse med uroen som herjer i landet.

Den britiske avisen The Times har fått tilgang til et videoopptak som viser sårede demonstranter bli fraktet inn på sykehus i Libya.

Flere pasienter har fått skutt av halve kroppen, noe som bekrefter meldingene om at det er brukt tungt skyts mot demonstrantene.

Norge fordømmer
Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre kritiserte voldsbruken i Libya i en uttalelse tirsdag.

- Bruk av militær makt mot egen befolkning er helt uakseptabelt. Vi fordømmer på det sterkeste libyske myndigheters hensynsløse bruk av vold mot egen sivilbefolkning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Uroen i Libya startet i forrige uke da demonstranter tok ut i gatene og demonstrerte mot Gaddafi, som har styrt landet med jernhånd i over 40 år.

Soldater skal ha desertert
Demonstrantene skal ha tatt over kontrollen i en rekke libyske byer, og flere soldater skal ha desertert i protest mot maktbruken til Gaddafi.

I tillegg er det stadig flere libyske diplomater som vender ryggen mot Gaddafi og trekker seg i protest.

Demonstrantene i Libya har blitt inspirert av folkeopprøret i Tunisia og Egypt, som endte med at presidentene Ben Ali og Hosni Mubarak ble avsatt.

Opptøyene i Tunisia og Egypt utløste en dominoeffekt i Nord-Afrika og Midtøsten hvor innbyggerne krever sosiale og politiske reformer. Det har vært demonstrasjoner i blant annet Jemen, Marokko, Jordan, Iran, Algerie, Oman og Bahrain.

Hundrevis av mennesker er blitt drept i forbindelse med uroen som har herjet regionen siden januar.

Les også: - Jeg vil dø som martyr

Rasende Gaddafi holdt tale
En rasende Muammar al-Gaddafi talte tirsdag ettermiddag på statlig fjernsyn i Libya.

Der gjorde han det klart at han nekter å gå av som leder og ikke kommer til å forlate landet.

- Jeg vil dø som martyr, og kommer ikke til å forlate Libya, sa Muammar al-Gaddafi.

Han var også kritisk til opptøyene som har foregått de siste dagene, og mente at demonstrantene har besudlet bildet av Libya.

- Pokker de som prøver å lage uro i de arabiske landene og de som undergraver Libyas stabilitet, sier han videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.