RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 11 års fengsel for Mikael Davud

Aktor Geir Evanger og hans team i rettssalen torsdag da Mikael Davud inntok vitneboksen og forklarte seg.
Aktor Geir Evanger og hans team i rettssalen torsdag da Mikael Davud inntok vitneboksen og forklarte seg. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Avsluttende prosedyre i terrorrettssak i Oslo tingrett.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag, etter nesten fem uker med rettsforhandlinger, startet aktor Geir Evanger sin avsluttende prosedyre i saken mot Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen.

Påtalemyndigheten ønsket i utgangspunktet 12 års fengsel for hovedmannen, Mikael Davud, men reduserer sin påstand med ett år fordi han har forklart seg om en del ting. Påstanden er altså 11 års fengsel.

En annen tiltalt, som fortalte i retten at han var glad for å kunne delta i aksjonen mot Jyllandsposten, og samtidig visste at hovedmannen hadde Al quida-tilknytning, har påtalemyndigheten lagt ned påstand om fem års fengsel for.

I påstanden er det bakt inn to års strafferabatt for hans samarbeid med politiet og for at saken sterkt har påvirket hans familie. Aktor sa likevel at det er tiltalte selv som har ansvar for påkjenningene familien har blitt utsatt for.

For den tredje tiltalte har påtalemyndighetene lagt ned påstand om fem års fengsel.

- Internasjonal terrorvirksomhet
- Davud tok med seg global terror til Norge. Al-Qaida hadde en mann i Oslo fra 2009 da han kom tilbake til Norge fra treningsleir i Pakistan. De videre forberedelsene i i Oslo er en del av en internasjonal terrorvirksomhet, sa politiadvokat Espen Hanken fra aktoraret under prosedyren mandag.

Han sa at straffeutmålingen må ta hensyn til dette.

- Spørsmålet for de andre er hvorvidt de visste om denne tilknytningen, uttalte han.

Pågrepet i fjor
De tre tiltalte ble arrestert i fjor sommer og siktet for terrorplanlegging. Da hadde PST i all hemmelighet etterforsket saken i nesten et år.

Dro til Iran
Norsk-uiguren Mikael Davud er ifølge påtalemyndigheten hovedmannen i saken, og de mener å kunne knytte ham til planer om å sprenge avisa Jyllands-Posten i lufta og drepe tegneren Kurt Westergaard. Davud selv har i retten fotalt at han dro til Iran og også kontaktet folk i al-Qaida for å lære å lage bomber, men sa at han opererte på egenhånd og at hans ærend var å angripe kinesiske interesser. Han fortalte at han vil kjempe for en frigjøring av den muslimske minoriteten i Øst-Turkistan.

Aktoratet tror ikke på Davuds forklaring om at han fikk opplæring i Iran, men hevder han via byen Zahedan dro til Pakistan og der fikk hjelp av Al-Qaida. Ifølge Geir Evanger er det en kjede av beviser som knytter Davud til al-Qaida, melder TV 2 Nyhetene.

Skaffet ingredienser
De tre er tiltalt for sammen å ha planlagt en terrorhandling og for å ha skaffet ingredienser til å lage en bombe, blant annet hydrogenperoksid og aceton. Alle tre nektet straffskyld etter tiltalen da rettsforhandlingene startet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere