Gå til sidens hovedinnhold

- 13 barn brant i hjel for å ydmyke Qatar

Ville ydmyke Qatar fordi de støttet syriske opprørere, ifølge lekkede dokumenter.

Den arabiske TV-kanalen Al Arabiya har fått tak i en rekke hemmeligstemplede dokumenter fra det brutale regimet til Bashar al-Assad i Syria. Al Arabiya hevder de har verifisert autentisiteten til flere hundre dokumenter som stammer fra det syriske regimet.

I ett av dokumentene kommer det fram at det syriske regimet angivelig beordret et brannangrep på et stort kjøpesenter i Qatar.

13 barn døde i brannen
19 mennesker døde i storbrannen i kjøpesenteret Villagio i mai måned. To brannmenn, fire lærere og 13 barn døde i brannen.

Brannen startet i sportsavdelingen på kjøpesenteret, og ble utløst som følge av en teknisk svikt, lyder den offisielle versjonen.

Men lekkede sikkerhetsdokumenter kan imidlertid tyde på at brannen var påsatt. I et telegram sendt fra Assads presidentpalass i februar til den syriske ambassaden i Qatar, står det at Syria ønsker å ydmyke Qatar, ettersom landet angivelig støtter Den syriske frigjøringshæren - opprørerne som kjemper mot Assad.

Se video fra brannen.

HTML EMBED

I telegrammet blir Syrias ambassadør til Qatar bedt om å komme med forslag til hvordan Qatar kan bli ydmyket, slik at allmennopinionen i gulfstaten blir endret og at landet blir offisielt ydmyket og svekket.

-En suksess
I et senere telegram datert 2. juni, blir det slått fast at første del av oppdraget med å ydmyke og destabilisere Qatar, er fullført og var en suksess. Operasjonen blir omtalt i telegrammet som «Villagio-brannen».

Bombing i Damaskus
Al Arabiya har også lekket andre historier fra de hemmeligstemplede dokumentene. Ett av dokumentene avslører at Assad-regimet angivelig sto bak to bilbombeangrep i hovedstaden Damaskus 2. mai i år. 55 mennesker ble drept i angrepet, og regimet skyldte på terrorister. Motivet bak bombingen var angivelig å overbevise verdenssamfunnet om at det var terrorister som opererte i Syria.

Likviderte tyrkiske piloter
En annen påstand er at Assad-regimet beordret drapene på to tyrkiske piloter i sommer. Den offisielle versjonen er at et tyrkisk jagerfly med to piloter ble skutt ned da det entret syrisk luftrom i juni måned. President Assad har offisielt beklaget at pilotene døde som følge av nedskytingen.

Men ifølge lekkede dokumenter, skal begge pilotene ha overlevd styrten, men blitt likvidert av Assads folk mens de satt i fangenskap.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger