RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 1300 drept i kjemiske angrep i Syria

(Reuters)
Sist oppdatert:
Den syriske opposisjonen hevder at 1300 mennesker er drept i kjemiske angrep utført av regimet.

Beirut (NTB-Reuters/Nettavisen): Tallet blir oppgitt av George Sabra, en representant for Nasjonalkoalisjonen, paraplyorganisasjonen for syriske opposisjonsgrupper.

- Tausheten til verdenssamfunnet og tilbakeholdenheten til USA dreper det syriske folket, sa Sabra på en pressekonferanse i Istanbul i Tyrkia.

Meldingene om at det er brukt kjemiske våpen er ikke bekreftet. Anklagene blir framsatt samtidig som et ekspertteam fra FN er i landet for å undersøke om partene har brukt kjemiske våpen i løpet av krigen.

OBS! NETTAVISEN ADVARER MOT MEGET STERKE VIDEOBILDER I BUNN AV SAKEN.

- Ikke sant
- Det er overhodet ikke sant at det er brukt kjemiske våpen nær Damaskus, heter det i en kunngjøring på landets statskanal.

Både regimet og opprørerne er blitt beskyldt for å ha brukt slike våpen.

30 døde personer er blitt brakt til et feltsykehus i bydelen Kafr Batna, som ligger noen få kilometer øst for Damaskus sentrum, ifølge lokale aktivister.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere titalls mennesker skal ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ha blitt drept i bombardementene ved Damaskus.

Gruppa ber FN-ekspertene om å besøke de aktuelle områdene.

Inspektørene er ventet å besøke tre ulike steder der det tidligere er blitt hevdet at det er brukt kjemiske våpen. Ett av stedene er byen Khan al-Assal nord i landet, der 26 mennesker ble drept i et angrep i mars.

3665271

Det antas at Syria råder over store uregistrerte lagre med sennepsgass og nervegassen sarin, ifølge BBC.

Skarpe reaksjoner
Storbritannia reagerer skarpt på meldingene om at regimet i Syria har brukt kjemiske våpen i angrep utenfor Damaskus og vil bringe saken inn for FNs sikkerhetsråd.

Britene vil også at regimet i Damaskus gir FN-eksperter tilgang til stedene der opposisjonen hevder der er brukt nervegass.

- Jeg er dypt bekymret etter rapportene om at hundrevis av mennesker, deriblant barn, er blitt drept i luftangrep og angrep med kjemiske våpen mot opprørskontrollerte områder nær Damaskus, sier utenriksminister William Hague.

Også Den arabiske liga ber om at FN-inspektørene, som nå befinner seg i Syria for å granske tidligere påstander om bruk av kjemiske våpen, straks etterforsker anklagene om at regimet brukte kjemiske våpen i et angrep onsdag morgen.

Ligaens leder Nabil al-Arabi ber inspektørene om straks å reise til området utenfor Damaskus, Ghouta, der angrepene skal ha funnet sted.

OBS! NETTAVISEN ADVARER MOT STERKE BILDER

Teamets svenske leder Åke Sellström mener at opplysningene bør undersøkes. Han har kun sett TV-bilder av angrepene, og understreker at de ikke kan gi svar på hva som er skjedd.

- Men de høye tallene på antall skadde og døde som man snakker om, høres mistenkelig ut. Det høres ut som noe man bør se på, sier han til nyhetsbyrået TT.

Men om dette er noe inspektørene skal gjøre, kan han ennå ikke fastslå.

- Det er avhengig av om noen av FNs medlemsstater går til generalsekretæren og sier at vi bør se på denne hendelsen. Vi er jo på plass, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjemiske våpen klassifiseres av FN som masseødeleggelsesvåpen.

Både produksjon og lagring er forbudt i henhold til Kjemivåpenkonvensjonen fra 1993.

- Ikke logisk med kjemisk angrep nå
Det er ikke logisk at Syrias regime skulle gjennomføre et kjemisk angrep nå, mener en britisk analytiker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Analytikeren mener både tidspunktet og valg av sted er merkelig ettersom det skjer bare tre dager etter at FN-eksperter på kjemiske våpen ankom landet. De er innkvartert på et hotell i Damaskus, ikke så langt fra forstedene som er angrepet.

- Det gir liten mening for den syriske regjeringen å ta i bruk kjemiske våpen på et slikt tidspunkt, spesielt tatt i betraktning at byene som er angrepet, ligger relativt nær, sier Charles Lister ved IHS Jane's Terrorism and Insurgency Center.

Samtidig understreker han at det er godt kjent at det er sterk støtte til opposisjonen i Ghouta-området, der angrepene fant sted. Blant annet har den ytterliggående islamistiske gruppa al-Nusra lenge vært på plass i området, ifølge Lister.

Han understreker at det er umulig å bekrefte at det er brukt kjemiske våpen ut fra videoene av døde mennesker som er lagt ut på nettet, men at det uansett er klart at mange mennesker er drept. (©NTB)

Nettavisen følger saken

NB! MEGET STERKE VIDEOBILDER: Et stort antall døde mennesker etter påstått nervegassangrep

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere