RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 190 mill. må flykte fra havet

Foto: GORAN TOMASEVIC (Reuters)
Sist oppdatert:
Verden må begynne å bygge demninger, hevder internasjonalt forskerpanel.

Et internasjonalt forskerpanel mener verden må forberede seg på stigende temperaturer, ettersom det trolig ikke vil komme en global avtale på CO2-utslipp før det er for sent.

Ifølge prognosene vil havnivået kunne stige med to meter, og 190 millioner mennesker vil bli drevet på flukt dersom en ikke starter med å planlegge utbyggingen av titusener av kilometer med demninger, mener forskerpanelet.

I tillegg vil produksjonen av avlinger falle med 70 prosent i Sub-Sahara, og vannmangel vil føre til at mengden på ødelagte avlinger vil doble seg annethvert år i noen regioner.

Klimakonferanse i Mexico
Funnene blir frigjort tirsdag i forbindelse med FNs klimakonferanse i Cancun i Mexico i desember. Delegasjoner fra 193 land skal forsøke å gjenoppta klimaforhandlingene etter skuffelsen i København i desember i fjor.

Forskere mener imidlertid at det er så godt som umulig å implementere målene om å hindre at den globale temperaturen øker med mer enn to grader. Den globale gjennomsnittstemperaturen har allerede steget med 0,7 grader, skriver The Times.

Det mest sannsynlige er at gjennomsnittstemperaturen vil øke med mellom tre og fire celsiusgrader, og hastigheten på oppvarmingen vil trolig akselerere kraftig, hevder forskerne.

Økning på fire grader
Ifølge et anslag vil temperaturene kunne stige med fire grader innen 2060-tallet.

Mark New er en av forskerne som står bak de nye funnene, som er samlet av en rekke forskere ved flere britiske universiteter.

- Selv med politisk vilje, så er mulighetene for å endre det globale energisystemet raskt nok til å avverge en temperaturøkning på mer enn to grader, svært små. Kurven viser at det er mer sannsynlig med en temperaturøkning på tre eller fire grader, sier dr. Mark New ved University of Oxford’s School of Geography, til The Times.

Ifølge estimater vil havnivået stige med mellom 0,5 og to meter innen år 2100. Forskere har anslått at dette vil drive 187 millioner mennesker, som bor i lavtliggende områder, på flukt.

- Dette kan unngås
Samtidig har forskerne kalkulert med at denne masseimmigrasjonen kan unngås dersom en bruker 173 milliarder britiske pund i året på å bygge demninger i utsatte områder. Dette tilsvarer 1670 milliarder kroner i dagens kurs.

- Problemet med klimaflyktninger vil nesten forsvinne, konkluderer rapporten.

Videre kommer det fram at land som Storbritannia og Nederland vil være i stand til å beskytte sine kystlinjer mot stigende havnivåer. Mens Bangladesh, Vietnam og andre utviklingsland vil derimot være avhengig av hjelp fra rike land.

Klimakonferansen i Cancun skal blant annet drøfte muligheten for å samle inn 65 milliarder pund i året fram til 2020 for å bistå fattige land med klimautfordringene som er i vente.

- Dobelt så mange dør
En annen rapport utarbeidet av Oxfam slår fast at 21.000 mennesker døde som en direkte følge av flom og hetebølger i løpet av årets første ni måneder. Dette er dobbelt så mange som antallet for hele 2009.

Statsminister Jens Stoltenberg skal delta på klimatoppmøtet i Cancun den 8. og 9. desember.

- Stoltenberg vil særlig ta opp spørsmål knyttet til finansiering av klimatiltak og bevaring av regnskog. I tillegg vil han ha politiske samtaler under besøket, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere