RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Illustrasjonsbilde: Pro-russiske separatister står vakt ved Yasynuvata utenfor Donetsk, tirsdag 5. august.
Illustrasjonsbilde: Pro-russiske separatister står vakt ved Yasynuvata utenfor Donetsk, tirsdag 5. august. Foto: Sergei Karpukhin (Reuters)

- 20.000 russiske soldater ved grensa til Ukraina

Sist oppdatert:
Organisasjonen frykter at Russland vil gå inn i landet på humanitært grunnlag.

Russland har plassert rundt 20.000 soldater ved grensen til Øst-Ukraina, ifølge NATO.

- Vi kommer ikke til å gjette hva Russland tenker, men vi kan se hva Russland gjør på bakken, og det er av stor bekymring. Russland har plassert rundt 20.000 kampklare soldater ved Ukrainas østlige grense, sier NATOs talskvinne Oana Lungescu i en uttalelse.

Farlig situasjon

- Russlands siste militære opptrapping bidrar til ytterligere eskalering av situasjonen og undergraver arbeidet med å finne en diplomatisk løsning på krisen. Dette er en farlig situasjon, sier hun videre.

I en uttalelse fra NATO heter det at forsvarsalliansen er bekymret for at russiske myndigheter kan hevde at de går inn i Øst-Ukraina på et humanitært eller fredsbevarende grunnlag.

Den polske statsministeren Donald Tusk sa onsdag at risikoen for at russiske styrker skal foreta en direkte intervensjon i Ukraina, har økt de siste dagene.

Ukrainske soldater drept

Onsdag opplyste den ukrainske hæren at 18 soldater fra de ukrainske regjeringsstyrkene har blitt drept i voldelige sammenstøt med prorussiske opprørere i Øst-Ukraina det siste døgnet.

- I løpet av de siste 24 timene har 18 tjenestemenn blitt drept og 54 såret, sier talsmann Andrij Lysenko for det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet i Kiev.

NATOs assisterende generalsekretær Alexander Vershbow sier Russland har brutt internasjonal lov.

Brutt internasjonal lov

På Twitter skriver NATOs assisterende generalsekretær Alexander Vershbow at Russland har brutt internasjonal lov uten å rettferdiggjøre det, har invadert Ukraina og støttet separatister. 

I en annen melding skriver han at NATO aldri har lett etter et påskudd for å skape spenning i forholdet til Russland.

Han mener Russland har skapt en slags mørkemann for å rettferdiggjøre den militære opptrappingen og aggresjonen rettet mot Ukraina.

- Vi har brukt 20 år på å bygge et samarbeid med Russland, skriver Vershbow.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere