*Nettavisen* Nyheter.

- 2010 slår alle rekorder

Foto: NASA (AFP)

Fjoråret var det varmeste året som noensinne er blitt registrert.

20.01.11 21:31

Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) konkluderer med at 2010 er det varmeste året siden målingene startet i 1850.

Ifølge WMO var 2010 0,53 celsiusgrader varmere enn gjennomsnittstemperaturen for tidsperioden 1961 til 1990, som er en periode som gjerne brukes som grunnlinje.

Rett bak 2010 følger 1998 og 2005 som de varmeste årene. Men som følge av hensynet til marginer i målingene, så er alle de tre årene statistisk identiske, melder BBC.

WMO har samlet data fra tre av de mest ledene forskerinstituttene, og blir derfor ansett for å være ledende på feltet.

- Bekrefter trenden
Dataen her hentet fra værstasjoner, værbøyer og satellitter over hele verden.

- Opplysningene fra 2010 bekrefter trenden med jordens langsiktige oppvarming, sier generalsekretær i WMO, Michel Jarraud, melder BBC.

- De ti varmeste årene har alle vært etter 1998, sier han.

Andre indikasjoner på at 2010 er det varmeste året, er at isflakene rundt Arktis aldri har vært mindre i sitt omfang siden satellittmålingene startet.

- Ekstremt kaldt i desember
Områdene som har opplevd størst oppvarming er Afrika, det sørlige og vestlige Asia og ekstremområdene i Nord-Amerika, inkludert Grønland.

Selv om desember måned har vært ekstremt kaldt i noen områder som Norge og Storbritannia - sistnevnte opplevde sin kaldeste periode på 100 år - så har Canada og Grønland hatt unormale høye temperaturer.

WMO trekker også fram noen ekstremværhendelser fra 2010 som er med på å underbygge funnet, deriblant sommertørken i Russland, tidenes verste tørke i Amazonas og monsunflommer i Pakistan.

- Firedobling av antall naturkatastrofer
NUPI-direktør Jan Egeland, som leder et klimapanel opprettet av WMO og FN, sa til Nettavisen forrige uke at naturkatastrofenes omfang har økt betraktelig de siste årene.

- Likeså sikkert som at det er mindre politisk vold, konflikter og terrorisme i verden enn det var på 1980- og 1990-tallet, så har vi sett nesten en firedobling av antall naturkatastrofer på en generasjon, sa Egeland.

- Klimaskeptikerne må akseptere tallenes klare tale. Mens jordskjelvkatastrofer ligger ganske stabilt, så har flom-, tørke-, orkan- og ekstremvindkatastrofer blitt flerdoblet. Altså, klimakatastrofene har økt mye mer enn de geofysiske, som ikke har noe med klima å gjøre, sa han.

WMO har hentet data fra forskerinstitusjonene NASA (den amerikanske romfartsorganisasjonen), National Climatic Data Center og University of East Anglia's Climatic Research Unit.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag