- 22. juli kan ha gjort Norge til attraktivt mål

TERROREKSPERT: Polarisering er målet med alle terrorhandlinger, sier Magnus Ranstorp som har forsket på terror i over 20 år. Rosetoget har blitt selve symbolet på samholdet i Norge etter 22. juli.

TERROREKSPERT: Polarisering er målet med alle terrorhandlinger, sier Magnus Ranstorp som har forsket på terror i over 20 år. Rosetoget har blitt selve symbolet på samholdet i Norge etter 22. juli. Foto: Erlend Aas/Tor Johnsson (Montasje)

Terrorekspert Magnus Ranstorp sier at terrorister kan ønske å ødelegge samholdet skapt etter 22. juli.

25.07.14 12:28

- Alle terrorhandlinger har som mål å skape polarisering, for det gjør det lettere å skape konflikt og skiller, sier direktør Magnus Ranstorp, ved Forsvarshögskolan i Sverige, til Nettavisen.

Den anerkjente terroreksperten understreker at det også var det Anders Behring Breivik forsøkte å gjøre i 2011, men at han mislykkes.

- Terror brukes for å tvinge en stat til å reagere, men Norge reagerte med et eksepsjonelt samhold etter 22.juli og det kan være en grunn til at Norge nå er et terrormål. At det er attraktivt å forsøke å skape en polarisering, sier Ranstorp.


Kan være tilfeldig

- Norge er aktive i NATO, men det er det mange andre land som er også, så det kan være tilfeldigheter at Norge nå pekes ut som terrormål, sier Ranstorp, som har forsket på terror i over 20 år.

Ranstorp tror ikke nødvendigvis at verken mullah Krekar eller Profetens Ummah har noe å gjøre med at Norge nå har blitt utpekt som terrormål.


- Det kan hende at det er så enkelt at det handler om at det er lettere å komme seg til Norge, eller at det finnes nordmenn nede i Syria med ideer rundt Norge som mål. Det kan være snakk om mange ulike aspekter, sier Ranstorp.

Hold sammen

Ranstorp sier at samhold og åpenhet er det viktigste for å motarbeide terror. Det er med på å marginalisere terroristene. De ønsker at langt flere i det norske samfunnet skal føle seg marginalisert, og på den måten skape en polarisering.

Likevel syns han det mest interessante spørsmålet oppi det hele er: Hva er det som har gjort at PST har gått ut i offentlighet og advart mot terrortrusselen?

- Det er riktig å være åpen og ærlig om slike ting, men det kan også bidra til å skape frykt, sier Ranstorp.

Forventer mer informasjon
Når Nettavisen opplyser han om ryktene som har florert på internett det siste døgnet, svarer han at det er helt normalt.

- Det er helt vanlig at det oppstår rykter og konspirasjonsteorier, det som ikke er vanlig er at PST er så åpne og det kan også være avskrekkende. Men kanskje ingenting hender. Det vil tiden vise, sier Ranstorp.

Han mener at nå når PST har sagt A, må de også si B.

- A er at det er en trussel, B er hva trusselen består av og det kommer nok etterhvert. Man kan ikke si så mye nå og det er forståelig, men over tid må dette klargjøres for offentligheten på en tydelig måte. Det ligger i sakens natur, sier Ranstorp.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag