*Nettavisen* Nyheter.

- 2,2 millioner barn dør ved fødsel eller første dag

Oslo (NTB): I alt 2,2 millioner barn dør under fødselen eller i løpet av det første døgnet etter. Halvparten av dem kunne vært reddet med kyndig fødselshjelp, ifølge en ny rapport fra Redd Barna.

Rapporten lanseres over hele verden tirsdag. I rapporten «Ending Newborn Deaths» heter det at 1 million barn dør i løpet av sin første levedag, i tillegg til 1,2 millioner som dør under fødselen av forhold som ikke registreres i statistikken over barnedødelighet.

- Det aller viktigste tiltaket for at flere nyfødte skal overleve, er å sikre at en jordmor eller annen kyndig helsearbeider er til stede ved alle fødsler, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang, i en pressemelding.

- Den kritiske mangelen på kvalifiserte helsearbeidere i verden gjør at den positive utviklingen i kampen mot barnedødelighet stopper opp, tilføyer hun.

I rapporten kommer det fram at Pakistan er det landet i verden hvor flest barn dør under fødsel og første levedag; over 200 000 dør årlig.

Pakistan er et land med stor ulikhet i tilgang til helsetjenester. Den rike delen av befolkningen har fem ganger større sannsynlighet for å føde med en helsearbeider til stede enn den fattige delen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.