RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 225.000 barn jobber som slaver

Foto: Scanpix (ZUMA Press)
Sist oppdatert:
En dyster rapport viser at slavetiden er langt fra forbi.

Fattigdom har tvunget minst 225.000 barn til et liv som slaver i byer på Haiti hvor de jobber som ubetalte hustjenere, kommer det fram i en rapport frigjort denne uken.

I rapporten, som er utarbeidet av Pan American Development Foundation, fremgår det at en del av disse barna, for det meste jenter, blir utsatt for psykisk og fysisk vold, samt seksuelle overgrep.

Mer fokus på utdanning
Rapporten oppfordrer regjeringen og internasjonale bidragsytere til å legge mer fokus på utdanning i de fattige miljøene på Haiti, og tilrettelegge for å opprette sosiale institusjoner som kan ta vare på barna.

Barneslaveri er et utbredt fenomen på Haiti og bærer en stor skam i den karibiske nasjonen, som ble grunnlagt som følge av et slaveopprør for 200 år siden.

Forskerne besøkte 1400 tilfeldige familier i fem urbane områder på Haiti i 2007 og 2008 i forbindelse med arbeidet av rapporten.

Svært utbredt
Forskere sier at praksisen med å bruke barn som slaver, er så utbredt at nesten halvparten av 257 spurte barn i fattigstrøket Cite Soleil i Port-au-Prince, opplyste at de var slaver.

De aller fleste blir etterlatt til seg selv av foreldre som ikke har råd til å forsørge barna sine.

Til tross for voksende oppmerksomhet rundt problemet, kjenner ikke personene bak rapporten til tilfeller hvor noen er blitt straffefulgt for barnehandel.

En Unicef-rapport fra 2002 slo fast at det var 172.000 barneslaver på Haiti. Den nye rapporten har brukt et annet tellesystem for å inkludere barn som ellers ikke ville ha blitt definert som slaver.

Undervurdert
Slavebarna går under navnet «Restavek», som betyr «blir værende» på haitisk.

- De fleste som arbeider med restavek-barn, mener at disse tallene, både våre og UNICEFs, er faktisk undervurdert, sier Herve Razafimbahini, direktør for Pan American Development Foundations program på Haiti, melder nyhetsbyrået AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere