- 300 barn har blitt drept

Foto: DENIS BALIBOUSE (Reuters)

Krever at Syria blir brakt inn for Den internasjonale straffedomstolen.

13.12.11 12:31

FNs sikkerhetsråd avholdt et møte mandag hvor medlemslandene drøftet den spente situasjonen i Syria.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, fortalte Sikkerhetsrådet at 5000 mennesker har blitt drept av syriske sikkerhetsstyrker siden opprøret startet i Syria i mars måned. Videre fortalte hun at 300 barn var blant de drepte.

I tillegg er 14.000 mennesker antatt arrestert og 12.400 mennesker skal ha flyktet til naboland.

- Drap og tortur
Nå krever Pillay at det syriske lederskapet med president Assad i spissen, blir brakt inn for Den internasjonale straffedomstolen.

- Med grunnlag i bevisene på de omfattende og systematiske drapene, alle arrestasjonene og torturen, så føler jeg at dette er handlinger som betegnes som forbrytelser mot menneskeheten, og jeg anbefaler at det blir brakt inn for Den internasjonale straffedomstolen, sier Pillay til Sikkerhetsrådet.

Pillay sier at opprørerne i Syria i all hovedsak har vært fredelige aktivister, men legger til at angrepene mot syriske regjeringssoldater har økt den siste tiden.

Mange desertører har sluttet seg til opposisjonen de siste månedene.

Handlingslammet
EU har gjennomført en rekke sanksjonsrunder mot Syria, og Den arabiske liga har suspendert landet. Men så langt har FNs sikkerhetsråd mislyktes med å innføre strenge sanksjoner ettersom Kina og Russland la ned veto tidligere i høst.

Brasil og Sør-Afrika har også vært motvillig til å støtte konkret handling i Sikkerhetsrådet.

Kilder: CNN, BBC

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.